ADOLESCENTA


Adolescenta este o perioada deosebit de importanta in dezvoltarea fiecăruia dintre noi, este o etapa cu numeroase si profunde schimbări la nivel biologic, fizic, psihic, moral, in care dispar trăsăturile copilăriei si se cimentează formarea particularităților complexe ale fiecărui persoane in parte
             În ziua de astăzi adolescenții întâmpină o grămadă de probleme din cauza anturajului si neîncrederii în sine. Adolescenții nu mai au deloc bunăvoința de a comunica cu un părinte sau cu un adult despre problemele pe care le au în fiecare zi, de aceea ei cred ca daca se închid in sine față de cei din jurul lor nimeni nu îi întreabă cum sunt sau ce au pățit de sunt așa retrași față de anumite persoane.

         În zilele noastre este din ce in ce mai greu sa fii adolescent. Apar tentațiile de tot felul cum ar fi:drogurile,țigările,alcoolul.Cine apuca sa meargă pe această cale va fi un om pierdut, fără adolescența, fără alți prieteni decât cei care merg pe același drum chinuitor, plin de prăpăstii. E greu sa fii tu însuți când anturajul te face altfel? Într-o conversație cu prietenii trebuie să le susții afirmațiile, cu toate că tu ești de alta părere.

      Dar totodată poți să-ți exprimi opinia care este total diferită de aceea a amicilor si aceștia daca sunt prieteni adevărați vor aprecia părerea ta sau din contra nu o vor lua in seama si se vor supăra pe tine ca nu gândești la fel ca ei. Aceasta din urma problema te va face mai precaut in alegerea prietenilor, care trebuie să fie „pe aceeași unda” cu tine, astfel nu te vor înțelege și nu te vor aprecia niciodată.
      Adolescența  reprezintă o perioadă inițiatică, în care fiecare începe sa cunoască  mai bine lumea, să-i descopere secretele, sa pornească pe cărările neumblate ale vieții, sa se inițieze in toate domeniile. Începe sa se cunoască pe sine, descoperă laturile personalității lui si realizează schimbările esențiale ce ii marchează existența.
     
            „E nevoie de curaj  pentru a te maturiza  si a deveni cel care ești cu adevărat.”

autor : Ana Maria Orsa