Viata de Liceu

Liceul este o etapă cu totul diferită de tot ce a fost până acum în viața fiecărui elev. Programul devine din ce in ce mai solicitant, se schimba materiile, modul de învățare, colegii și profesorii sunt alții.

Fiecare elev care intra in primul am de liceu are nevoie sa știe de la început ce îl așteaptă în următorii 4 ani si ce schimbări se vor produce în viața lui.

Pe lângă sfaturile pe care părinții le împărtășesc copiilor lor în prag de început de an școlar, câteva sfaturi în plus nu strică.



1.Primul lucru pe care l-am învățat in primul an de liceu e ca nu îi poți mulțumi pe toți și nici nu trebuie să o faci. Mereu

iasă discuții si polemici despre cât de importantă este materia X,iar proful nu te lasă sa înveți la altceva în ora lui, ca nu e ca si cum ceea ce vorbește el vei retine vreodată

2.Notele nu reflectă aproape niciodată ce știi. Ai luat 10 pe un proiect copiat de pe Wikipedia?Felicitări, ai rămas la fel de neinformat ca înainte ,dar ai o medie mare. Ai învățat pe rupte la un test nenorocit si nu iei mai mult de 7 ca nu ii place profului fata ta? Felicitări din nou, acea nota nu reflectă decât ca te chinui degeaba.

3.Nu încerca să lingușești profesorii pentru ca nu vei fi apreciat de colegi si nici nu vei primi tratament diferențial. Dacă vrei să intri in gratiile profilor, încearcă alte metode. Ridica si tu mana mai des, participă la cursuri,vino cu idei



sau cu diferite argumente despre lecția sau materia pe care o preda...doar prefă-te ca ești interesat de obiectul lui și o sa ai mai multe șanse.

4.Găsește-ti un grup de prieteni cu care sa te înțelegi. Nu încerca să devii altcineva ca sa impresionezi. Anturajul e foarte important in liceu. Poate sa te ridice foarte mult, dar in același timp, ales gresit,poate sa te si coboare.

5.Nu trebuie să asculți prea mult de părerea celor din jur, fă exact de ce iți dorești si exprima-te liber fără teama. Chiar dacă mai spui si idiotenii,nu te ascunde după perdea. E mai bine sa spui ce gândești decât să regreți ca ai tăcut.

6.Pe unii profesori îi vei urî atât de tare, iar alții se vor apropia de sufletul tau.Unii sunt chiar de treaba si vor sa te învețe ceva, alții vin plini de sictir si indiferenta in clasa, doar pentru a lua niște bani.

7.Exista prea multa informație in cărți si va trebuii sa înghiți multe aberații. Așa ca descoperă ți prioritățile si lasă restul mai spre 0.Da,da,trebuie sa ai o cultură generală, dar nu doar teoriile „lu pește” si ecuațiile de gradul 2 o sa te ajute in viață.

Deși cred ca aș putea sa continui o listă lună de lecții, pentru ca dramele liceanului încăpățânat nu se termină niciodată. Fă din anii de liceu o experiență cel puțin plăcută și nu rata nicio zi fără să înveți ceva nou, chiar dacă trebuie sa o faci singur.

autor : Ana Maria Orsa