Examenul maturitatii

Uite c-a trecut și această etapă din viața absolvenților de liceu, iar acum urmează poate cea mai importantă treaptă, adică bacalaureatul, sau examenul maturității. Acum un an de zile și eu aveam examene, nu bacul, dar poate la fel de important ca și acesta. Aveam aceleași emoții și mă gândeam cu mult entuziasm la toamna ce va să vie: liceu!
 În următoarea perioadă se va desfăşura examenul de bacalaureat. Tinerii liceeni se pregătesc, fiecare după puterile şi judecata sa, pentru a face faţă acestei încercări, la fiecare probă, orală sau scrisă. Unii ştiu de pe acum ce ar vrea să facă în viaţă, alţii vor să aibă diploma şi o să vadă ei mai apoi, alţii îşi zic senin că ”tre’ să o fac şi p’asta, nu contează cum”.
Examenele reprezintă modul prin care îți poți testa cunoștințele și poți deosebi ceea ce ai învățat tu față de ceea ce a învățat o altă persoană. Un examen important te poate determina să treci printr-o bibliotecă întreagă, fapt care ajută la modelarea ta. Deci un examen poate avea și rol în motivare.
Aceste etape devin importante prin amănunte care nu sunt sesizate de toți. Pentru a putea parcurge întreaga programă de istorie, psihologie, sau limbă română, elevii au nevoie de exercițiu, exercițiu pe care nu îl capeți citind materia cu o seară înainte de examen. De asemenea, matematica, fizica, sunt discipline care presupun repetiție, rezolvarea constantă de subiecte și exerciții. Acumulate, preocupările elevilor se vor vedea în mod evident în cadrul unui astfel de examen. Nu câștigă cel care a tocit mai mult, ci cel care și-a organizat timpul în mod corect, care a practicat diferite activități productive pentru el, ca elev, cel care a știut cum să învețe și cum să ia cele mai potrivite decizii pentru el.
Adolescenții învață de zor pentru a obține note impresionante, fie pentru satisfacerea propriului orgoliu, fie pentru mulțumirea părinților și pentru primirea de recompense din partea acestora. Însă mulți afirmă faptul că aceste examene nu au niciun rost, având ca argumente faptul că, în viața de zi cu zi, nu folosești teorema lui Pitagora și nici comentariul literar asupra operei lui Ion Barbu.

De-a lungul timpului bacalaureatul nu și-a schimbat valoarea ca și certificat de diplomă dar cu siguranță și-a schimbat importanța în viețile diferitelor generații de liceeni. Acum este important să ai diploma de absolvire pentru a putea intra la o facultate. De ce? Pentru că în ziua de azi intrarea la o facultate este aproape o necesitate, majoritatea face câte una sau două facultăți pentru diplomă, calificări, etc. Presiunea este foarte mare din cauza concurenței notelor din ce în ce mai mari, o notă peste 9 te lasă să îți alegi o gamă mai variată de facultăți față de o notă de 7.
De aceea, le urez celor care urmează să susțină bacalaureatul mult succes, și să știe că nu este atât de importantă nota obținută, cât simplul fapt că ai reușit să treci și peste această etapă și ai reușit să iei bacul.
Este o ironie că ne chinuim a trece cu bine bacalaureatul, pentru a rememora apoi, cu nostalgie, frumoșii ani de liceu."
Isabel Waxman

autor : Mariana Gorea