Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Sinceritatea intr-o prietenie

Ce înțelegem noi prin sinceritate? Este un gest sau un sentiment? Când şi cu cine trebuie să fii sincer? De ce este important ca într-o prietenie să existe sinceritate? De câte ori eu nu am fost sinceră cu prietenii mei? Acestea sunt doar unele întrebări pe care ni le punem atunci când vine vorba de sinceritate.
Rolul sincerităţii într-o prietenie este enorm, reprezintă practic temelia acestei relaţii. Doar că fiecare dintre noi o percepe în mod diferit. Faptul de a spune "verde-n față", ceea ce este adevărat, nu reprezintă sinceritate într-o prietenie, pentru că adevărul poate fi dur şi îţi este frică să nu îi faci rău celui la care ţii. Eşti considerat sincer de către ceilalți numai atunci când spui ceea ce vrea şi ceea ce aşteaptă cel de lângă tine să audă. Ne este frică de sinceritatea de care dăm dovadă într-o relaţie cu prietenii noştri, ca aceștia să nu facă altceva decât să ne îndepărteze de ei.


Se spune că a fi sincer înseamnă a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide şi a fi franc cu el. Dar fiecare dintre noi recunoaşte că într-o prietenie se încearcă acest sentiment, iar prietenia poate că durează mai mult dacă nu eşti întru totul cinstit. Dacă tot eşti decis să spui ce gândeşti şi să fii sincer mereu cu prietenul tău, rişti ca să fii tratat cu atitudine ce denotă ignoranţă sau poţi fi înţeles greşit ca fiind o persoană invidioasă, făţarnică şi răutăcioasă.
Un/o prieten/prietenă adevarat/adevărată îți este întotdeauna alături și nu se teme să-și spună părerea când e spre binele tau. Totuși, câtă sinceritate poate suporta o prietenie in realitate?
Fiecare dintre noi se confruntă, cel puțin o dată în viață, cu o dilemă: să spună adevărul gol-goluț ori să se limiteze la o minciună convențională? Când nu sunt probleme, e simplu să-i spui prietenei tale că rochia pe care o probează nu-i stă bine, dar ce te faci atunci când bănuiești că iubitul/iubita o/îl înșală? Ești gata să sădești discordia? O prietenie își arată limitele atunci cand este vorba despre sinceritate deplină.
Daca este adevărată, o prietenie ar trebui să suporte momentele de totală sinceritate. Dacă nu ești sincer/sinceră cu cel/cea mai bun/bună prieten/prietenă, vei simți că relația aluneca pe un teren primejdios și chiar te vei întreba dacă merită să mai întreții prietenia cu acea persoană.
Oamenilor le place să le gâdili urechile cu lucruri plăcute, pe care ei vor să le audă doar că ar trebuie să fie căliţi cu adevărul spus de un prieten, ca să nu-l audă din gura unui străin.
Aşadar, fiecare dintre noi decide când şi în ce împrejurări trebuie să fie sincer cu prietenul său, sigur aceasta nu reprezintă o obligaţie într-o prietenie, dar fără de ea este practic imposibil de a rezista.
Câştigăm teren de încredere atunci când dăruim celui iubit, tot ce este mai preţios într-o prietenie. Chiar dacă eşti trădat de cel la care nu te aştepţi, nu încerca să te răzbuni, fii sincer cu el, căci toate au timpul lor fixat.

"Cea mai grea singurătate este să fii lipsit de prietenie sinceră." - Francis Bacon

autor : Mariana Gorea