Munca in echipa

Muncă în echipa este atunci când mai multe persoane lucrează împreună pentru a reuși să facă ceva mai repede și mai bine.

Aceasta dă roade doar atunci când funcţionează precum un tot unitar, atunci când toţi membrii echipei au un ţel comun. O echipă adevărată este formată din persoane care se completează şi care se stimulează reciproc într-un mod pozitiv.

Comunicarea este foarte importantă în viața noastră de zi cu zi, așadar este un factor important si al succesului muncii în echipă. Fără comunicare o echipă se destramă, indiferent de membrii acestuia.

Munca în echipă are multiple avantaje cum ar fi faptul că împreună cu alții sarcina va fi finalizată mai repede. Un alt avantaj ar fi că fiind mai multe persoane ele se pot ajuta, corecta sau completa una pe cealaltă pentru ca rezultatul să fie unul cât mai bun și cu un grad mai mare de reușită.

De asemenea lucrul în echipa este și mai distractiv, iar lucrând cu ceilalți vei reuși să capeți deprinderi noi, să fii mai sociabil, mai înțelegător, și de asemene mai răbdător și mai bun cu cei din jur.

Munca în echipă se poate evidenția prin proverbul 'Unde-s doi puterea crește' ,conturând faptul că lucrând în echipă orice proiect  poate fi realizat cu ușurință. Opiniile colegilor de echipă ne ajută să ne perfecționăm proiectul, obținând rezultate mai bune.

Știm cu toții că munca în echipă presupune colaborare, încredere, respect și mai ales comunicare eficientă între membrii acesteia.

 Iată o listă de numai 5 lucruri pe care eu le-am învățat lucrând într-o echipă:

1. Atingerea obiectivelor

Un prim lucru pe care îl fac când intru într-o echipă este de a-mi stabili obiective. Acestea nu pot fi atinse decât atunci când fiecare membru al echipei își atinge propriile ținte.

2. Vorbitul în public

 Un aspect de care multora le este frică – aici era vorba și despre mine într-un timp – este vorbitul în public. Pentru mine, soluția a fost participarea la ședințele de echipă, unde trebuie să vorbesc în fața a 5, 10 sau chiar 30 de persoane.

3.  Responsabilitatea

   Ca membru al unei echipe, orice acțiune pe care o faci afectează și sarcinile sau deciziile celorlalți membri. Știind acest lucru, devenim mai responsabili și totodată, înțelegem ce înseamnă responsabilitatea.

4. Lucrul cu oamenii

 Cu toții știm că a lucra cu oamenii nu este ușor iar în orice echipă pot apărea conflicte, mai ales când aceasta este formată din oameni diferiți ce au, inevitabil, păreri diferite asupra anumitor aspecte.

5. Fiecare membru al echipei este important

Chiar dacă la prima vedere membrii echipei fac lucruri complet diferite unii față de ceilalți, cu toții au nevoie de informațiile colegilor, astfel formându-se un lanț. Iar eliminarea oricărui element ce îl formează, duce la căderea întregului. Abia când lucrurile sunt puse cap la cap și scopul echipei este îndeplinit, se vede importanța fiecărui membru.


“Neputând să treacă râul înot, puricele se sui pe spinarea unui hipopotam şi astfel reuşi, împreună cu acesta, să ajungă pe malul celălalt al râului. Ca să vezi la ce rezultate poate să ducă munca în echipă...” - Mihail Mataringa

autor: Mariana Gorea