Cartile in viata adolescentilor


Viața adolescenților este una foarte grea, mai ales a adolescenților de azi, pentru că pe lângă faptul că suntem ușor de influențat, anumiți oameni profită de această slăbiciune a noastră.
Suntem în aceea perioadă a vieții când visam cu ochii deschiși, ne gândim la viitoare cariere strălucite, pe care evident că nu le vom avea, ne îndrăgostim de aproape oricine, dar asta trece la fel de repede cum s-a întâmplat, ne alegem modele în viață după faima si frumusețea acestora și nu după caracterul lor, și bineînțeles nu învățăm, nu citim, credem că știm multe, dar de fapt ne mințim pe noi înșine.

Lectura în viața adolescentului este primordială pentru că îl formează așa cum nimic altceva nu cred că reușește. Din păcate tot mai puțini adolescenți citesc lectură particulară în timpul lor liber. Unii din lipsa timpului, altora pentru că nu le place această activitate, iar alții sunt atrași de calculator și nu de cărți.
În ziua de azi găsim cărți despre absolut orice, iar în cărțile respective găsim adevăruri, nu pot fi publicate cărțile ce conțin aberații, nu cum sunt publicate pe internet. Cum noi adolescenții suntem curioși în legătură cu orice, de la schimbările ce au loc în corpul nostru, la trecutul, istoria noastră. Ajungând la cărțile pe care ar trebui să le citim pentru ora de română, acestea sunt potrivite vârstei noastre, deoarece sunt romane, povești, nuvele, schițe și poezii în care se prezintă prima dată când se întâlnește sentimentul de dragoste, prima dată când anumite personaje sunt pe cont propriu, prima muncă pentru primii bani, mai pe scurt este prezentat începutul vieții de tânăr.

Dacă sportul și dansul mențin sănătatea fizică și îi fac disciplinați, lectura însă are mult mai multe beneficii. Poate că unii dintre voi nici nu știți cât de mult bine face să citești măcar o oră din zi, atât pentru psihic cât și pentru suflet, poate transforma un om la 360 de grade.
Iată acum câteva beneficii pe care lectura le insuflă adolescentului:
Cititul îmbogățește vocabularul. Ei bine, lectura ajută adolescentul să se exprime, îl învață cuvinte noi, noi sensuri și noi informații.
Lectura lărgește orizonturile. Va învăța să privească lucrurile din mai multe unghiuri și nu va mai fi închistat.
Cititul face bine sufletului și psihicului.  Lectura unei cărți aduce liniște interioară, aduce odihnă, deconectarea de la gândurile de zi cu zi și plus de asta este și o terapie pentru adolescent. Dacă acesta suferă, să spunem, cititul îl va ajuta să se sustragă de la zbuciumul său, va descoperi noi posibilități. Pentru că eliberându-și creierul de stres, va găsi soluții. Cititul vindecă. Cartea înseamnă relaxare și plăcere.
Cititul face viața mai frumoasă și mai ușoară.  Un adolescent care citește va lua din cărți tot ceea ce îl interesează și va folosi acele informații în viața de zi cu zi. Acele detalii te pot scăpa dintr-o încurcătură sau din contră te va face să fii și mai apreciat.

Cărțile fac cunoscută iubirea.  Cred că pentru prima dată în viață adolescentul descoperă iubirea din cărți și astfel el va descoperi toate fețele ei. Citind, tânărul va fi îndrăgostit de iubire, își va dori iubirea în viața lui, va lupta pentru ea și va ști cum să o păstreze în viața lui.
Cititul te ajută să cunoști viața.  În cărți sunt dezbătute toate problemele omului, toate riscurile, eșecurile, împlinirile și reușitele. Citind, adolescentul va învăța să le înfrunte cu optimism și curaj. Nu va claca la prima piedică.
Cărțile formează.  Lectura formează un om fără doar și poate. Face dintr-un tânăr cu multe temeri, un matur de toată isprava. Face omul inteligent, romantic, respectuos, tandru, luptător, încrezător, curajos, bun, milos și așa mai departe. Practic îi arată care sunt adevăratele valori ale vieții.

"Cred că viața este precum o carte bună. Cu cât o parcurgi mai mult, cu atât începe să aibă sens." – Harold Kushner

autor: Mariana Gorea