Despartirile

Doi tineri îndrăgostiți, un zâmbet sfios, doi ochi întrebători și jucăuși, două mâini care se țin una pe cealaltă, o îmbrățișare, dorința; îndrăgostire, dragoste, iubire pătimașă …  O poveste frumoasă… starea de bine care pare a dăinui pe vecie, de siguranță … credința că toată lumea îți aparține și că ai puteri absolute, că ești invincibil.
Ulterior, este aproape imposibil să nu apară mici neplăceri și poate, dacă relația nu este foarte bine sudată, despărțirea, urmată de durere în suflet și credința că nu mai poți trăi fără celălalt, că timpul se oprește aici și nu mai ai niciun viitor, că te sfârșești încetul cu încetul.

Îndrăgostirea este un sentiment foarte frumos dar care nu ține veșnic. Dramatismul apare atunci când unul dintre parteneri este încă îndrăgostit și este ferm convins că relația ar fi putut merge mai departe dar și atunci când unul sau poate ambii parteneri încă mai au sentimente unul pentru celălalt dar au ales să meargă fiecare pe drumul lui . La fel de dramatică poate părea despărțirea și în condițiile în care partenerii, și de obicei unul dintre cei doi parteneri care au format un cuplu se simte deodată singur, poate părăsit și scos din rutina zilnică și confortul pe care ți-l poate oferi o relație, indiferent de sentimentele implicate.
Atunci când încerci să treci peste o mare dezamăgire în dragoste, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să accepţi faptul că vei suferi. Este un adevăr crud, dar imposibil de evitat, mai ales dacă ai iubit cu toată inima. Când pierzi pe cineva, durerea pe care o simţi face parte din procesul de vindecare.

El te făcea să te simţi mai frumoasă şi mai bună şi totul părea mai uşor şi mai simplu alături de el. Sau poate că, dimpotrivă, ai crezut în el, i-ai dat totul, fără să stai pe gânduri, şi ai descoperit că era de fapt altfel decât îl vedeai tu. Şi într-un caz, şi în altul, sentimentele de tristeţe, chiar de furie, senzaţia de dezamăgire sunt absolut fireşti. Odată cu dispariţia lui din viaţa ta eşti stăpânită de sentimentul că ai dat greş, că totul este pierdut.
Eşti părăsită de iubit exact în momentul în care te aşteptai mai puţin. Decizia „perechii” cade ca un trăsnet. Decepţionată, şocată şi rănită, ai impresia că nimic nu mai are sens pe lume fără persoana pe care ai iubit-o şi de care încă te simţi legată.

Dacă ruptura este dorită doar de unul dintre parteneri, iar celălalt nu este pregătit pentru acest moment, apare suferinţa. Ruperea unei relaţii este dureroasă. Trăirile pe care le simte persoana decepţionată în dragoste depind de factori precum: profunzimea relaţiei, tipul ei, aşteptările pe care le avem de la această relaţie, speranţele şi visele pe care le-am legat de viitorul ei, trecutul relaţional. Dacă decepţiile se succed, atunci persoana afectată simte, pe lângă dezamăgire, regrete, invidie, gelozie, şi un complex de inferioritate, de inutilitate, apar tendinţele de autoînvinuire.

Prima întrebare pe care ne-o punem atunci când suferim o decepţie în dragoste este: „de ce tocmai mie?”. Plângem, ne văicărim, suntem trişti. Persoana părăsită nu trebuie să se ruşineze de faptul că este tristă. Este o reacţie normală atunci când suntem răniţi afectiv. Dacă simte nevoia să plângă, atunci trebuie s-o facă. Este un sfat valabil atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. Plânsul este un mijloc natural de uşurare şi liniştire după situaţii stresante, prin care se reduce tensiunea nervoasă.
Nu este o soluţie să începem altă relaţie. Mulţi găsesc refugiu într-o altă relaţie. Total eronat. Indiferent de ce simte, nu trebuie să caute imediat o altă relaţie. Dacă va plânge pe umărul cuiva nu-i nici o problemă, dar nu trebuie să accepte compasiunea acelei persoane, nu trebuie să se lase ispitită de conjunctura emoţională. În acel moment persoana este foarte vulnerabilă faţă de oricine îi acordă atenţie şi este gata să profite de orice ocazie pentru a umple golul format.
Şi totuşi, care este soluţia? Cum scăpăm de suferinţă? Timpul este un excelent vindecător, chiar dacă unora le ia mai mult decât altora pentru a-şi reveni. Recuperarea după o despărţire durează cu atât mai mult cu cât relaţia a fost mai stabilă şi mai intensă.

"O mare durere sa iubesti, o mare nenorocire sa scapi de aceasta durere". - Ion Luca Caragiale

autor: Mariana Gorea