Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

ISTORIA FOTBALULUI PRIN OCHII LICEENILOR


 

Fotbalul este cel mai popular sport din lume, toata lumea vizioneaza sau joaca fotbal in prezent . Descoperă si tu cele mai interesante informati si lucruri nestiute despre acest sport

Fotbalul este cel mai urmărit sport din lume, iar baza sa de fani se întinde pe tot globul. Fotbalul nu este doar un sport, atrage toți fanii de la mic la mare în tribune sau în fața televizorelor.Ca sport simplu și ușor de înțeles, fotbalul nu se joacă doar la nivel înalt, ci este și normal pe terenuriile dintre blocuri, sau pe locuri amenajate în celebrele „baloane”.

Fotbalul este un sport competitiv între două echipe, cu câte 11 jucători în formația de start (10 jucători + 1 portar), jucători de rezervă și staff tehnic. La inceputul anilor 2000 , se presupunea ca eram in jur de 250 de milioane de jucatori de fotbal si aproximativ 200 de tari jucatoare. Un meci de fotbal se joaca pe un teren dreptunghiular , impartit in jumatati egale , fiecare din jumatate de teren contine o poarta , aparata de cate un portar . Miza unui joc este înscrierea cât mai multor goluri în poarta adversă, cu ajutorul unei mingi de fotbal. Cu excepția portarului și a aruncărilor de la margine, fotbalul este un sport în care jucătorilor le este interzis să atingă mingea cu mâinile sau cu brațele.in cazul atingeri cu mana a mingi se va executa o lovitura libera numita hent.

Cum a inceput Fotbalul ? Inca din cele mai vechi timpuri pe teritoriul Angliei de astazi , fotbalul a loat nastere in anul 1857 , dar FIFA spunea in anul 2004 ca un stramos a fotbalului era jucat de multa vreme defapt prin anul 300 I.HR , acest sport se intampla in China si se era gasit sub denumirea de : ,, CUJU ,,\ ,, Tzu-Gi " \ " Tzu-Geo , iar prima atestare istorică a acestui sport datează din anul 1175, într-o cronică engleză. În Italia secolului al XIV-ul apar pentru prima dată referiri la “il giuoco de calcio” (trad. “Jocul cu piciorul”). Prima echipa de fotbal sa fondat in Anglia in 24 octombrie 1857 , iar echipa s-a numit F.C Sheffild , urmatoarea echipa F.C Hallam urma sa apara dupa trei ani mai tarziu in 1860, chiar daca F.c Sheffild a avut mai mult timp sa se antreneze ,fata de celelalt club F.C Hallam, echipa F.C Sheffild nu a ajus nicioada in Premier League.

Unele din regulile fotbalului au fost influentate si din alte parti cum ar fi : Kemari - in Japonia , Episkyros - in Grecia , dar si Harpastum - la Romania .Inca oameni se contrazic unde sa jucat primul meci de fotbal , unele persoane sunstin ca acest meci de debut sa intamplat in Arad in anul 1888 , dar alte persoane sustin ca defapt primul meci s-a jucat la Timisoara jucat pe data de 25 iunie 1899 in cadrul unei serbari, Timisoreni sustin acest lucru deoarece atunci sau vandut pentru prima data bilete , dar si s-au respectat regulile moderne, pintr-o atestare dintr-un document al unui comandant din anul 1866 aflam faptul ca in Romania primul meci de fotbal nu s-a jucat nici la Arad , nici la Timisoara , locul unde sa jucat pentru prima data fotbal a fost in Partizani in Tulcea , mai aflam si ca lotul nu a fost conceput de Romani ci de soldati Britanici care au fost intr-o misiune militara .

In acel moment Tulcea , Timisoara si Aradul nu faceau parte din Romania pana in anul 1918 la Unire,si ca Romania mai exact in Bucuresti in anul 1893, se juca un fel de fotbal care era jucat exclusiv de catre muncitori Englezi si muncitori Germani , in moment ce Romani erau privitori. Fotbalul a devenenit un sport contagios , tineri oameni l- au preluat rapid , la data de 15 octombrie in anul 1904 s-a format primul club de fotbal ASC OLYMPIA Bucuresti , iar cinci ani mai tarziu se infinta Asociatia Cluburilor de fotbal din Romania, dupa Marea Unire ,fotbalul i-a mai multa amploare incep rivalitati intre cluburi cum ar fi : Colentinz AC ,Tricolorul FC, United Ploiesti , Cfr Cluj , Rapid Bucuresti , CFR Gloria Arad sau Chinezul Timisoara , In iulie anului 1922 , Romania participa la primul meci international impotriva echipei Nationale a Serbiei , a Croatiei si al Slovenilor . La acel meci Romania a invins cu 2-1. In anul 1930 a loat nastere ,, Federatia Romana de fotbal Asociatia ,, sau FRFA , la cateva luni dupa infintarea FRFA echipa Romaniei urcase pe vasul Conte Verde care ave destinatia Uruguai unde avea sa aibe loc primul Campionat Mondial de Fotbal .la inceputul mondialui Romania debuta cu victorie impotriva Peruului , golul find marcat in primul minut ,si ca la acel Campionat Mondial a participat doar 4 tari din Europa : Romania , Belgia , Franta si Iugoslavia.Romania urma sa participe si la urmatoarele Doua Campionate Mondiale din Italia in anul 1934 si Franta in anul 1938 , Insa echipa Romaniei astepta inca 40 de ani pana in anul 1970 sa optina o noua victorie , aceasta victorie era venitain fata Ceho-Slovaciei la Campionatul Mondial din Mexic .

Din 1986 echipa Steaua Bucuresti este singura detinatoare a Cupei Campionilor Europeni sau sub numele de azi Champios League .Fotbalul de astazi s-a schimbat mult fata de jocul din trecut ,iar patronii de cluburi isi permit sa faca legea in fotbalul Mondial.