Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Autobiografia poetica si povestile de dragoste ale unei artiste inconfundabile

,,Just Kids'' este o carte inspirațională în limba engleză care merită citită de oricine, mai ales de artiștii din orice domeniu. Patti Smith este o faimoasă cântăreață, compozitoare, scriitoare și poetă  care a influențat nașterea genului punk rock, cunoscută mai ales pentru albumul ,,Horses" din 1975. Autoarea face o autobiografie a vieții sale, cu toate greutățile și bucuriile vieții unui artist, și aduce un omagiu orașului New York al anilor '60 si '70, punând accent pe relatia ei cu fotograful Robert Mapplethrope.  

Eu cred că este o carte esențială oricui vrea să înțeleagă viața artiștilor și influența pe care au avut-o unul asupra celuilalt, precum si asupra culturii rock moderne, din care se inspira inca majoritatea artistilor de astăzi.  Sunt descrisi anii in care autoarea traieste la Hotelul Chelsea, unde intra in contact cu artisti faimosi si revolutionari cum ar fi Jimi Hendrix, Janis Japlin, si Bob Dylan. Ea se intalneste si isi descrie experientele chiar si cu artisti excentrici  ca Andy Warhol si Lou Reed. 

Evenimentele descrise din perspectiva autoarei sunt unele definitorii ale culturii hippie si rock. Totul se petrece in ecourile dorintei de pace si libertate sociala si sexuala din epoca, ale protestelor impotriva razboiului din Vietnam. Povestea de prietenie si dragoste cu Robert Mapplethrope, un artist tulburat de lumea din jurul lui si consumul de LSD,  fiind o parte esentiala a cartii, serveste si ca memorial al acestui artist, care a murit de SIDA. M-a impresionat felul in care aceasta poveste reflecta diversele forme si trepidatii ale iubirii.  

Recomand editia aceasta in limba engleză pentru că în traducerea cărții se pierde esența melancolică si poetică a stilului remarcabil de scris al autoarei. Este o carte incurajatoare pentru oamenii care simt că au ceva de oferit lumii, dar nu au mijlocul de exprimare sau resursele necesare. Patti Smith pleacă singura in New York fara vreun plan anume, iar timp de cativa ani nu a avut o locuinta stabila, si de multe ori, nici macar bani de mancare. Si-a petrecut multe nopti sub cerul liber si a avut parte de pierderi si boli. Insa impulsul creativ din interiorul ei, iubirile si prieteniile sale, precum si dorinta de a isi face viata semnficativa au ajutat-o sa treaca peste orice, asa ca a continuat sa scrie poezii, sa deseneze, si mai tarziu sa faca muzica, inspirata din ceea ce vedea in jurul ei, iar astazi este o artista faimoasa si recunoscuta peste tot. 

Cartea este însoțită de fotografii realizate de Robert și creează o imagine foarte clară a vieții lor. Sunt inserate chiar și niște poeme ale artistei și alte lucrări de ale sale. Sunt povestite multe aventuri, relații, prietenii și experiențe cu oameni diverși și interesanți. 
Este una dintre cele mai bune cărți citite de mine și cred că poate avea un efect pozitiv si inspirațional asupra oricărui cititor, fiind în același timp o lectură plăcută și interesantă, așa că aveți toate motivele pentru a o cumpăra și a vă bucura de ea. 

Gasesti cartea ,,Just Kids'' de Patti Smith aici :  LIBRIS 

Categoria: Music

Autor: Patti Smith

Editura: Bloomsbury Publishing

Nr. pagini: 320

An aparitie: 2010

Editie: necartonata

Format: 198 x 130 x 20 mm

Limba: English