Interviu exclusiv cu tânărul talent Capmare Vlad: Pasiune, Determinare și Ambiție

Together is better! Erasmus Plus

    Se spune că oportunitățile frumoase nu se întâlnesc chiar la orice colț, dar noi tindem să nu fim de acord cu această zicală. Cum am putea să fim, când în școala noastră se întâmplă atâtea lucruri frumoase la orice pas? Pe perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2023, elevii claselor a X-a A, a IX-a A și B, împreună cu profesorul însoțitor, Moldovanu Andreea-Mirela (subsemnata), au petrecut trei săptămâni cu totul și cu totul deosebite în Wroclaw, Polonia. Motivul nu a fost altul decât desfășurarea proiectului Erasmus Plus. 

    Cum suntem obișnuiți, proiectul Erasmus Plus are în vedere dezvoltarea abilităților și a competențelor specifice ale elevilor și punerea acestora în practică într-un mediu extrem de profesionist și antrenant. Elevii noștri (aparținând profilului de Gastronomie) și-au desfășurat stagiul de practică în cadrul restaurantului Kociolek, un restaurant extrem de popular din centrul istoric al frumosului Worclaw. Alături de manager și angajații unității, elevii au avut oportunitatea de a observa și pune în aplicare practicile gastronomiei, asimilând în același timp obiceiuri și rețete cu specific polonez. Experiența profesională a fost dublată de cea culturală, elevii având plăcerea de a vizita diverse obiective turistice precum Biserica Păcii Swidnica, Castelul Ksiezyc, buncărul Osowka, Grădina Zoologică Wroclaw, orașul Jawor. În sine, fiecare plimbare prin orașul Wroclaw a fost o experiență culturală, orașul fiind un focar de istorie și de viață.

În plus față de alte experiențe Erasmus, aceștia au avut șansa de a învăța timp de trei săptămâni limba poloneză în cadrul unor ore speciale. Cu toate că poloneza este o limbă prin absolut dificilă, aceasta a prins rapid atenția adolescenților noștri care și-au luat foarte în serios exercițiile de pronunție și vocabular ( de cele mai multe ori sfârșind în momente umoristice, dar intenția contează întotdeauna).

    Din experiențele anterioare,știm foarte bine că programul Erasmus Plus nu este doar despre muncă, perfecționare și culturalizare. Există ceva ce zace în spatele cortinei, la fel de important, la fel de vital: interacțiunea. În cele trei săptămâni elevii noștri au învățat o lecție mult mai importantă, cea a prieteniei, a solidarității, a toleranței și a conviețuirii. S-au legat prietenii noi, s-au consolidat cele vechi, s-a râs cu poftă, s-au făcut glume în momentele tensionate, s-au facut glume din orice și oricând. Aș putea să descriu experiența asta ca fiind o experiență plină de bunăstare. Sufletul meu de profesor a fost umplut de iubire, bucurie și recunoștință. Trăiesc cu speranța că și pentru elevii noștri a fost la fel . Cuvintele sunt puține să descriu responsabilitatea, inteligența, empatia și seriozitatea de care au dat dovadă adolescenții nostri. Am mai spus în nenumărate rânduri, avem copii absolut minunați care ne aduc atât de multă bucurie! Trebuie doar să îi vedem!

Prof. Moldovanu Andreea Mirela

Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" Deva