Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

ZIUA ABSOLVIRII - TERMINAREA ANILOR DE LICEU

Când începi liceul, tot auzi chestia asta cum că anii ăștia sunt cei mai frumoși. Normal, tu nu vei crede asta, vei considera liceul tot o școală, vei vrea să îl termini tot mai repede, te grăbești să crești. Primii ani vor trece pe neașteptate, vei lega prietenii cu multe persoane, vă veți distra la maxim împreună. Te vei îndrăgosti prima oară cu adevărat. Vei afla cine sunt prietenii tăi adevărați și cine stă cu tine doar pentru propriul interes.
Ziua absolvirii este o zi importantă pentru toți cei care termină în mod oficial clasa a XII-a. Acum au ajuns la sfârșitul unei frumoase etape din viața lor și se apropie cu pași repezi de o alta, care se anunță a fi cel puțin la fel de interesantă.
La finalul clasei a XII-a un elev trebuie în primul rând să fie pregătit să nu mai fie “elev”. Ce înseamnă asta? Ei bine, acesta trebuie să fie conștient că facultatea nu mai este aceeași cu liceul, la universitate nimeni nu te mai obligă să înveți, astfel fiind nevoit să înveți și să te motivezi de unul singur și să fii mai mereu responsabil și calculat. Un elev trebuie să aibă pregătirea și noțiunile necesare atât pentru a susține examenul de bacalaureat fără probleme, cât și de a continua studiile în domeniul dorit.
Acești patru ani de liceu înseamnă un drum al maturizării. Reușești treptat să îți formezi o concepție despre lume, să îți fixezi anumite idealuri și atitudini față de aspectele vieții în general. Aici ai cunoscut persoane noi, diferite, cu care ai ajuns să ai în comun foarte multe lucruri și care să te completeze. Ai reușit să legi prietenii strânse, prietenii care speri să dureze pe tot parcursul vieții.  Iar dacă timpul petrecut împreună nu va mai fi atât de mare, asta nu înseamnă că unii oameni rămân simple amintiri plăcute și nimic mai mult. În majoritatea profesorilor ai văzut, sunt sigură, modele de viață, persoane care au știut să impună respect și care merită toată aprecierea ta.
Și uite așa, fără să realizezi, ziua absolvirii te prinde din urma, ziua în care ai da orice pentru încă un an de liceu, ziua în care realizezi că ăștia chiar au fost cei mai frumoși ani, și că poate nu ai trăit fiecare clipă cum ai fi vrut. Profită de toate momentele acestui stadiu al vieții tale, pentru că aceste momente reprezintă sfârșitul copilăriei, începutul grijilor, și maturizarea, căci devii adult.
Nu priviti ultima zi de liceu ca pe un sfârșit, ci ca pe un nou început, începutul altei etape, etapă menită să vă formeze și să vă pregătească pentru viață, în care ai șansa de a învăța mult mai multe lucruri noi, lăsând complet în urmă copilăria.
Mergi înainte cu zâmbetul pe buze, cu dorința de reușită în viață, cu speranța că după terminarea acestui liceu vei deveni „cineva”. Simte-te pregătit(ă) să înfrunți viața și să fii conștient(ă) că de acum înainte responsabilitatea devine din ce în ce mai mare .

"Se zice că timpul trece.
Timpul nu trece niciodată.
Noi trecem prin timp"
Garabet Ibrăileanu

autor : Mariana Gorea