Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Cum sa salvezi relatia cu cel mai bun prieten

Relațiile de prietenie se aseamănă, într-un fel, cu relațiile amoroase. Dacă prietenia dintre voi nu este întreținută și valorificată, legătura se estompează odată cu trecerea timpului.
Atunci când o prietenie scârțâie, de obicei poți să simți acest lucru. Chiar dacă nu îți dai seama exact de ce, știi sigur că ceva nu e în regulă între voi.
Prieteniile pot ține ani de zile, dar, la un moment dat, unele se sfârșesc! Poate fi, totuși, foarte dureros. Însă eu, astăzi, își voi spune câteva idei despre cum să salvezi relația cu cel(a) mai bun(ă) prieten(ă):

1. Spune-i prietenului/prietenei tău/tale că ți-e dor de el/ea
Câteodată poți totuși să faci câte ceva pentru a îmbunatăți lucrurile. Spune-i prietenului tău sau prietenei tale că ți-e dor de el sau de ea. Va aprecia faptul că te gândești la el/ea și că îi simți lipsa. De asemenea, își va da seama că ți-ai amintit cu drag de vremurile petrecute împreună. Probabil sunteți foarte ocupați/ocupate amândoi/amândouă.

2. Discutați problemele
Ar putea fi o idee bună sa îți întrebi prietenul sau prietena dacă e suparat(ă) pe tine sau dacă există vreo problemă. Poate este ceva ce îl/o deranjează. Poate e ranit(ă). Dacă evită să îți răspundă, încurajează-l/încurajeaz-o să îți spună pentru că este mult mai bine să împărtășească sentimentele. Câteodată însă, este totul ok. V-ați îndepărtat doar.

3. Acordă-i spațiu
Poate prietenul/prietena tău/ta trece printr-o perioadă mai grea, despre care nu ai habar. Dacă nu vrea să îți împărtășească, atunci poate e bine să îi acorzi un pic de spațiu. Iar, când va veni timpul, îți va spune ce îl/o framantă, cu siguranță.

4. Observă situația
Câteodată e bine să faci un pas în spate și să privești situația în ansamblu. Poate așa îți vei vedea prietenul/prietena într-o lumină diferită. Poate nu mai aveți atât de multe în comun. Pe de altă parte, poate nu mai împărtășiți aceleași valori sau v-ați creat alte anturaje. E bine să vezi lucrurile astea. Te vor ajuta să înțelegi mai bine.

5. Evaluează situația
E bine să pui prietenia voastră în balanță. Poate îți vei da seama că întreaga perioadă prietenia voastră nu a fost așa o idee bună și că aceasta nu a fost tocmai autentică.

 6. Distanțează-te
Asta este partea grea. Nu vrei ca prietenia voastră să se termine, însă nu îți poți influența prietenul/prietena, dacă el/ea simte altfel. Lasă-l/Las-o în pace, cu inima împăcată, și fii recunoscător/recunoscătoare pentru ceea ce ai învățat de la el/ea vreodată și pentru prietenia voastră, în general.

"Dacă ești cel care face cel mai mare efort, reevaluează-ți relația. Mai bine să faci loc unor prietenii noi, unor prieteni mai buni, decât să stai lângă cineva care îți face rău" - Ursula James.

autor: Mariana Gorea