Interviu exclusiv cu tânărul talent Capmare Vlad: Pasiune, Determinare și Ambiție

Scoala Online VOCEA ELEVILOR


 


 Școala online este probabil cel mai dezbătut subiect din ultima vreme. Peste tot la televizor apar specialiști care disecă tema în mii și mii de alte discuții, fără  să ajungă la o concluzie finală. Bineînțeles, este foarte greu să  luăm în considerare toți factorii, toate scenarile, toate dezavantajele și avantajele. Este greu și să nu înțelegem conceptul de școală online, având în vedere că ne situăm într-o perioadă dificilă, ale cărei consecințe nu sunt ușor de ignorat sau de neglijat. Cu toate astea, ascultăm opinile tuturor, de la doctori la politicieni, de la jurnaliști la psihologi,  ale tuturor mai puțin ale celor care cu adevărat contează. I-am rugat pe elevii clasei a 11-a B, grupa coordonată de mine la limba engleză, să ne ofere o fărâmă din perspectiva lor, să ne permită să le aflam și să înțelegem sentimentele cu privire la această perioadă, pentru că în fond , vocea lor este una care merită ascultată. Știu că mulți cititori sunt tentați să creadă că elevii se bucură infinit de comoditatea propriei case și de timpul, aparent, liber, dar veți fi surprinși să descoperiți niște elevi întristați de lipsa comunicării, a interacțiunii și dornici de a se întoarce la normal. Vă invit așadar să aveți răbdarea de a citi rândurile scrise de ei. Veți întâmpina multă sinceritate, pe alocuri revoltă și mai ales dor de școală:  


În această perioadă atât de dificilă pentru toți, în deosebi pentru noi elevii,  cred că este foarte important faptul că s-a găsit un mijloc care să ne ajute să comunicăm și să ținem legătura cu tot cea ce înseamă educație. 

  Cele mai importante și pozitive lucruri pe care consider eu că le are acest tip de școală sunt acelea că ne învață să devenim mai responsabili și ne ajută să ne adaptăm cu ușurință la situațiile noi, însă  ne poate ajuta să prețuim mai mult în viitor timpul petrecut la școală și desigur, alături de colegi. 

Bineînțeles că există și aspecte negative.  Aspectele negative la care mă gândesc acum sunt lipsa grupului de prieteni, lipsa socializării,  faptul că stăm mai mult închiși în casă, după părerea mea toate acestea pot duce la accentuarea sentimentului de singurătate,  anxietate de multe ori.

Chiar dacă școala online are atât avantaje cât și dezavantaje, un lucru ne poate ajuta să depășim cu brio această perioadă ar fi să gândim pozitiv și să găsim în fiecare zi motive pentru a zâmbi. (Purtator Nicoleta)


În opinia mea,școala online nu se compară cu școala adevărată,cu experiențele și întâmplările din clasă. În aceeași manieră, orele nu par la fel de interesante ca și orele desfășurate în clasă, la școală. 

Într-adevăr, este mult mai ușor să stai acasă, să fi protejat de acest virus,să numai faci naveta și să intri la orele desfășurate  online,însă sunt și unii elevi care nu au acces la o rețea de internet cu un semnal bun,sau chiar mai rău,poate sunt copii nevoiași care nu au telefoane performante sau alte mijloace de comunicare pe internet. Există așadar fel și fel de situații,care întrerup relația elev-profesor-școală...

  Sunt mii și mii de motive pro și contra școlii online,însă pentru mine,tot mai bine e să mergem la școală,să ne întâlnim cu colegii și cu profesorii, de ce nu? De ce să nu mergem la școală,atât timp cât ne protejăm? Suntem puternici și curajoși, iar până la urma urmei,acești ani,anii din liceu,sunt cei de care ne vom aminti mereu!

Aveți grijă de voi și eu sper,la fel cum și unii dintre voi sperați, să revină totul la normal,să mergem din nou la liceu și să fim sănătoși cu toții...

Până atunci,aveți grijă de voi! ( Sebastian Ioana)


Școala online un lucru oribil din punctul meu de vedere . Online niciodată nu o sa învățam ce învățam în școală fizic, nu jumătate acasă, jumătate la școală sau toți acasă. Pot spune doar că atât cât facem școala online o să pierdem nu doar materia importantă, o să pierdem și cei mai frumoși ani din viața unui licean. Înainte holurile scolii erau pline de copii și de profesori care zâmbeau și socializau, vorbeau despre diferite subiecte sau despre ce i-i face pe ei fericiți. Acum poți vedea Tristețea tuturor chiar și prin masca... ( Pardaș Alexia)


Școala online.... Ce pot spune eu despre acest procedeu de învățământ?  În orice caz, nu sunt lucruri bune. Aș putea începe prin a spune că această metodă ne-a dat peste cap din orice punct de vedere și prin asta mă refer la faptul că tu ca elev într-o zi ai o viziune clară a viitorului tău, iar a doua zi nu știi ce să faci cu viața ta... Da, este într-adevăr extrem de greu să te concentrezi în fața unui laptop, telefon sau a unei simple tablete. Sunt la fel de conștientă de faptul că generațiile noastre sunt total dependente de Social Media, dar asta nu înseamnă că trebuie să îmbinăm școala cu aparatele electronice. Poate pentru unii statul pe telefon sau orice al tip de aparat electronic, este o pierdere de timp, dar poate pentru noi este momentul de relaxare în care putem să ne detașam de orice lucru,să ne simțim mai bine sau pur și simplu, pentru a avea un moment de amuzament. Scoala online din punctul meu de vedere, stresează toți elevii din ziua de azi, deoarece profesorii au anumite pretenții de la noi. DA, suntem într-o clasă mai avansată, dar asta nu înseamnă ca ar trebui să ne simțim atat de presați de "școala" aceasta . Da, pot înțelege faptul că și profesorul trebuie sa parcurgă materia și toate cele, dar ar trebui să își mai pună câte un semn de întrebare în legătură cu tot ce se întâmplă, cum ar fi : E ok să pun presiune pe ei? Se simt mai ușurați așa sau mai stresați? Copii ăștia rămân cu ceva din ceea ce le ziua eu ? 

Vă zic eu!  Nu! De ce ? Din cauza  faptului că nu putem fi la fel de atenți, activi sau chiar și interesați în mediul nostru natural . Toată prostia asta a ajuns sa ne facă răi, sa fim antisociali și mai ales să ne pierdem interesul față de tot. Efectiv să nu ne mai pese de absolut nimic și nimeni . Apreciez foarte mult profesorii care încearcă să facă ora cât mai atractivă și sa ne atragă atenția . Felicitări pentru că ați demonstrat că și părerea noastră contează ! Și ce pot să mai zic? Este o situație care ne depășește pe toți , dar vă zic eu ,la un moment dat vă veți da seama de cât de mult rău ne poate face această "Școală online".   ( Muresan Andreea )




Prof. Moldovanu Andreea Mirela