A THOUSAND SPLENDID SUNS SAU SPLENDIDA CETATE A CELOR O MIE DE SORI


 
A Thousand Splendid Suns sau Splendida cetate a celor o mie de sori este cumva împărțită în două. În prima parte povestea se focusează pe Mariam iar in cea de-a doua parte in prim-plan este Laila. 


Totul începe pe când Mariam avea doar 15 ani, iar în urma unei tragedii de familie este forțată să se mute în Kabul și să se căsătorească cu Rasheed, un bărbat cu mult mai în vârstă decât ea. 


Aproape două decenii mai târziu, Laila, trăiește o viață relativ privilegiată, însă, destinul ei se intersectează cu cel al lui Mariam atunci când o tragedie similară o forțează să accepte cererea în căsătorie făcută de soțul lui Mariam. 


Viața lor devine o luptă împotriva foamei, a brutalității și a fricii, atunci când regimul Taliban este instaurat. 


De-a lungul anilor, cele două, deși sunt foarte diferite, descoperă cât de mare este puterea dra­gostei și ce orori pot fi îndurate în numele ei.


Autorul reușește atât de bine să ne transpună în poveste și mă bucur enorm că a ales să aducă în prim plan lupta supra-omenească pe care, din păcate, trebuie să o ducă zilnic femeile afgane. 


Titlul cărții provine din traducerea în engleză a poemului “Kabul”, scris în secolul al 17-lea de poetul Iranian, Saib Tabrizi. 

Iata ca referință  o strofa tradusă în română: 


„Fiecare stradă din Kabul captivează ochiul

Prin bazaruri, trec caravanele Egiptului

Un singur om nu ar putea număra lunile care sclipesc pe acoperișurile ei

Și mii de sori splendizi care se ascund în spatele zidurilor ei."


O altă parte bine gândită este povestea de dragoste dintre Laila si Tariq, prietenul ei din copilărie, care, atunci când începe războiul civil decide să plece împreună cu familia sa. Am fost foarte surprinsă când am văzut ce o să se întâmple în continuare cu el, dar bineînțeles că nu o să dau nici un spoiler. 


Aceasta carte aș recomanda-o tuturor, indiferent de vârstă. Așa că, dacă doriți să achiziționați cartea o puteti face de AICI CARTEA 


Un articol scris de Emanuela Buibas