INTEGRAREA INTR-UN LICEU


Anii de liceu sunt cei mai frumoși ani din viată”- si azi se spune acest lucru. Pentru ca liceenii încă nu au cunoscut grijile vieții pe cont propriu (cum se întâmpla in studenție, când mulți dintre tineri își găsesc si un loc de munca), sunt tineri, într-o perioada in care descoperă ce le place, ce vor sa facă in viată, se îndrăgostesc, învață ce înseamnă responsabilitatea, își fac prieteni si, in general, se bucura de fiecare zi. Pana sa se bucure însă de aceasta experiența, cu toții trec prin primul an de liceu, care poate fi destul de dificil, cel puțin la început, daca nu sunt ajutați puțin de către cei din jur.
Care sunt principalele temeri ale adolescenților in primul an de liceu?


1. Îmi voi găsi prieteni?

Presiunea de a se integra intr-un grup exista la fiecare dintre adolescenți, oricât de sociabili, de inteligenți sau conștiincioși ar fi. Cu toții își doresc sa își găsească un grup de prieteni cu care sa se înțeleagă bine, sa petreacă timpul împreuna sau sa invete.Recomandat este  sa se înscrie la cursuri de activități extrașcolare, in diverse proiecte de grup si, in general, sa fie deschis comunicării cu noii colegi de clasa. In cele din urma, fiecare elev din clasa își va găsi grupul in care sa se integreze cu ușurința.

2. Cat de greu va fi sa fac fata cerințelor profesorilor?

Adaptarea la noii profesori si, uneori, la noile materii, poate fi mai dificili. Unii profesori prefera sa evalueze „bobocii” la început de an școlar printr-un test care sa le orienteze predarea materiei. De asemenea, este bine sa fie informat ca este posibil ca totul sa i se para mai dificil decât este de fapt si sa se simtă descurajat. In timp însă își va forma noi obiceiuri de învățare, se va obișnui cu profesorii si modul de predare si va descoperi ca poate face fata cu brio noii situații. Este important sa primească  încurajări si sprijin  in aceasta perioada de acomodare.

3. Cum arat (in comparație cu noii mei colegi)?

Poate părea superficial, dar adolescenții sunt preocupați de acest aspect, deoarece unul dintre criteriile in funcție de care are loc integrarea in  este înfățișarea fizica. Deși nu este bine sa îl încurajeze un părinte pe adolescent sa pună in prim plan frumusețea fizica atunci când evaluează pe cineva sau pe el însuși, este recomandabil sa ii ofere sprijin pentru a-si îmbunătăți imaginea fizica. O noua tunsoare, accesorii sau haine care ii pun in valoare calitățile fizice sunt lucruri care îl/o pot ajuta sa se simtă mai bine in pielea sa.

Autor : Ana - Maria Orsa