Relatia mama-fiica si viata scolara

    Relația pe care o fată o are cu mama sa este extrem de importantă în dezvoltarea ei personală și îi influențează deciziile de viață într-o mare măsură. Pentru orice copil mama este cea prin intermediul căreia ajunge să cunoască lumea, cea în brațele căreiase simte în siguranță oricât de greu i-ar fii, care îi ghidează pașii si îl învață să stea pe picioarele sale, de la primii pași făcuți până în momentul în care acesta se desprinde de casa părinților, devine adult și își întemeiază propria familie.
Pentru o fată, mama reprezintă un model de feminitate . Modul în care mama se comportă cucei din jur, cu soțul ei, modul în care are grijă de ea, sfaturile pe care i le oferă, toate acestea contribuie la formarea ei ca viitoare femeie. De aceea este important ca mama să îi ofere cât mai mult timp, grijă și atenție.

Pe lângă educația primită în cei 7 ani de acasă, după începerea școlii, mama trebuie să se implice in viața școlară a fetei. Cea mai importantă etapă în viața viitoarei domnișoare este liceul, unde mama trebuie să fie mai mult ca niciodată alături de ea. Temperamentul și caracterul formează viitoarea personalitatea definitorie a fetei .Temperamentul este bagajul genetic moștenit de la părinți, relativstabil, putând fi modificat mai mult sau mai puțin prin prisma caracterului. Caracterul reprezintă structura de norme, legi morale, credințe și convingeri pe care le achiziționăm prin educația primită de la ambii părinți ai noștri și prin modelarea socială.

Motivele implicării mamei în viața școlara sunt numeroase, printre cele mai importante se afla:

1. Stimularea fetei, pentru a-i naște setea de cunoaștere

A învăța noi lucruri poate fi văzut ca un lucru bun, valoros și chiar plăcut atunci când părinții îi insuflă copilului setea de cunoaștere și când îi stârnesc curiozitatea.

2. Sprijinul dat în realizarea sarcinilor școlare

Fata poate avea nevoie de ajutor, iar dacă nu primește acel ajutor, va renunța descurajată. Interesându-vă de materiile sale școlare și de sarcinile pentru acasă, întrebând-o dacă are nevoie de ajutor îi faceți munca de înțelegere, memorare, învățare mai simpla.
3. Oferiți-i materiale alternative

Cu toții știm că manualele pot fi foarte plictisitoare, astfel că îi puteți oferi o carte despre subiectul discutat sau, de ce nu, un articol de pe Internet scris într-un stil mai interesant.

4. Sprijinind-o și încurajând-o înaintea testelor de evaluare

Nu îi impuneți să ia nota cea mai mare, ci cereți-i să facă ceea ce poate, arătându-vă încrezătoare în ea.
Aceasta înseamnă să acordați interes educației școlare: căci dezinteresul vostru față de materiile și temele școlare naște dezinteresul fetei.

autor : Mariana Gorea