Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

SENTIMENTE MAI INTENSE IN PERIOADA ADOLESCENTEI

Vârsta adolescenței este cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. Atât din punct de vedere fizic, mental, dar cel mai mult din punct de vedere emoțional și sentimental. Așadar, când vine vorba despre viața sentimentală a noastră, adolescenților, lucrurile sunt delicate, dar pe cât de delicate, pe atât de complexe. Noi în adâncul sufletului suntem extrem de sensibili. Orice vorbă, orice întâmplare, orice gest pentru noi înseamnă mai mult decât am putea vreodată să descriem. În sensibilitatea noastră ajungem deseori să interpretăm lucrurile greșit sau din contră sporit. Un refuz, o jignire, o neîmplinire, o iubire trecătoare, toate acestea ne marchează. Adolescența este vârsta în care suntem extrem de confuzi, trecerea noastră de la copilărie, preadolescență la adolescență se face brusc și tumultos totodată .Simțim și vedem totul mai intens și uneori hiperbolizat, astfel încât cei mai mulți dintre noi suferim.


Problemele din familie, mici sau mari, ne afectează nespus, neîmplinirile în dragoste deasemenea ne vor leza atât de tare încât este posibil să ne afecteze viața amoroasă și la maturitate. Noi vedem lucrurile în alb și negru, nu cunoaștem calea de mijloc, pentru noi totul este idilic sau din contră un coșmar. Nu știm să ne distanțam, nu vedem soluțiile și uneori nici partea bună a ceva rău. Principiile noastre acum se formează și credem că sunt cele mai bune și mai juste.
Uneori trecerea aceasta la maturitate se face prin multă suferință, suferință care survine tocmai din întâmplările pe care noi le consideram mari eșecuri de neuitat și de netrecut. Ne îndrăgostim ușor și credem că acea iubire va fi pentru totdeauna, că ne-am găsit sufletul pereche . Nimeni nu ne poate pregăti pentru înfrângerea în dragoste și suntem nevoiți să trecem prin toate fazele până vom ajunge la deplina dezvoltare emoțională . Această coacere intelectuală și emoțională trece prin sita unor experiențe dureroase pentru noi. Trăim acea iubire la intensitate maximă, ne bucurăm de orice gest, de o atingere fină de mână, primul sărut, îmbrățișările inocente, de parcă ar fi cele mai scumpe acte de tandrețe. Dragostea devine un scop pe care ni-l dorim neapărat să îl atingem. Ne dorim aproape cu disperare să iubim și să fim iubiți. Jocurile sunt apuse de mult, valorile materiale par inexistente pentru noi, ceea ce ne dorim la nebunie în viața noastră este iubirea. Ne simțim pregătiți pentru
ea și vrem să ne găsim sufletul pereche. Fiecare iubit sau iubită tinde să fie centrul universului pentru orice adolescent și o dată pierdut acest univers, acesta va pica într-o tristețe imensă.

Aceste relații sunt făcute pentru inițierea adolescentului, pentru formarea lui din punct de vedere emoțional .Pe baza acestor experiențe și cunoștințe dobândite, adolescentul își va dezvolta personalitatea și se va pregăti pentru maturitate. Fetele trec prin situații dificile atunci când prietenii lor devin tot mai posesivi și geloși. Băieții suferă mult când fata pe care o iubesc îi respinge.
Aceste experiențe, deși dureroase, sunt necesare. Prima noastră iubire întotdeauna le va influența pe cele ce urmează, mereu aceasta va rămâne acolo, într-un colț de suflet, și ne va influența viitoarele alegeri. Ca adolescenți noi trebuie să înțelegem că viața trebuie trăită pas cu pas, nu prea devreme, nici prea târziu, fiecare etapă trebuie luată ca atare, încet și sigur.
Haideți să vorbim puțin despre prima iubire, care are un impact puternic asupra noastră
Prima dragoste, cei mai mulți dintre noi o trăim în timpul adolescentei. Evoluția sentimentală își spune cuvântul pe la vârsta de 15-16 ani. La această vârstă flirtul, seducția, dorința de a fi observat și admirat, iubirea platonică, bătăile puternice ale inimii și înroșirea obrajilor în prezența celui iubit, sunt manifestări care fac parte atât din viața fetelor, cât și a băieților.

a)Prima dragoste la fete

Primul băiat din viața unei fete poate deveni îngerul sau demonul ei pentru totdeauna. Sau pur și simplu poate fi omul alături care odată a fost totul și acum e nimic. Ceea ce trăiești pentru prima dată rămâne. În suflet, în gând sau în iluzii goale, dar rămâne. Prima dragoste te învață cum să iubești sincer .Fetele iubesc total de fiecare dată. În fiecare nouă iubire, ele cred absolut, o trăiesc sublim, având această uimitoare capacitatea de a iubi, chiar dacă au fost rănite înainte. Fetele se aruncă necondiționat în iubire, plonjează naiv în oceane de îmbrățișări, pe care le cred unice, speciale, infinite. Cred în noi începuturi care nu se vor termina niciodată, în noi iubiri fără suferință, în băiatul acela primordial! Cred că de data asta, el le va iubi cu adevărat, așa cum și ea îl iubește, chiar dacă “de data asta” este a cincea oară!

b)Prima dragoste la băieți

Băieții iubesc, cu iubirea aceea suavă, blajină și totală pe care o visează toate fetele, doar o singură dată, respectiv PRIMA! În prima lor experiență amoroasă încearcă și reușesc, să fie timizi, dar mereu întrebători, nebrutal de îndrăzneți, încântători de naivi, neașteptat de romantici, atenți și calzi, protectivi și securizanţi.
Atunci sunt capabili de cele mai frumoase gesturi, cele mai cutezătoare surprize, cele mai curtenitoare fraze .Atunci aruncă în stânga și-n dreapta cu flori, cu îmbrăţișări, declaraţii de dragoste. Sunt frumoși și le joacă în privirii puterea de a muta munţii la șes și valea în deal, doar de dragul tău!Nu este neapărat primul fior de iubire, ci acea iubire care-ţi dă forţa să te duci în
miez de noapte la ea, care te-mpinge s-o iei de mână fără pic de reținere, pentru că dacă o ai pe ea, ai totul… și ceva în plus!Cred că după această primă experienţă inițiatică, băiţii și fetele evoluează diferit: băieţii se ard și apoi gata!, se-nchid pentru totdeauna în faţa fetelor .Din păcate, după această experienţă, niciodată nu vor mai iubi cu aceeași participare emoţională, cu aceeași dăruire totală, vor avea întotdeauna o rezervă, o barieră, explicabilă ca și mecanism de apărare.

Dar totuși, ce ați zice sa încercăm să privim povestea de dragoste dintre doi adolescenți din perspectiva unui adult:
“Atunci când tu, ca adolescent, începi o relație cu un
cineva, o începi din start știind că se va termina(asta presupunând că nu ești destul de naiv încât să ignori asta).Oricine ar fi partenerul, orice sentimente ai avea pentru partenerul respectiv, relația voastră se va termina într-un final. Oricât de mare ar fi dragostea sau nu, sunteți sortiți eșecului .Nu are rost să investești sentimente într-o relație atunci când ești la vârsta asta, fiindcă odată ce ai făcut asta, cu atât mai greu îți va fi când vă veți despărți .Ideea este să nu irosești cei mai frumoși ani ai vieții cu restricțiile unei relații stabile. Adolescența e dezordonată, e nepăsătoare, e rebelă și e frumoasă. Dacă ții neapărat să te îndrăgostești, îndrăgostește-te de adolescență și trăiește-o la maxim." – Cami, 24 ani

Un factor plin de emoție, cu foarte multe sentimente în viitoarea dezvoltarea a adolescentului este primul sărut. Emoțiile care însoțesc primul sărut fac ca acesta să fie hotărâtor pentru evoluţia relaţiei, fiind la fel de important ca primul „te iubesc“ .Primul sărut este clipa ce metamorfozează o prietenie într-o dragoste. Efemera clipă topită în sărut desparte timpul între "am fost" și ”vom fi” .Sărutul este puntea de trecere a simțirilor adunate în inimă spre cuvântarea tăcută a buzelor – o lume a dragostei nemărturisite până atunci .Sărutul este mărturisirea fără cuvinte a dragostei. Aici intervine emoția pură, intervine acea conexiune a trupurilor, a energiilor, acea stare care te face să plutești pentru câteva secunde sau pentru o viață întreagă .În momentul primului sărut, toate celulele celor două corpuri intră în conexiune… totul se armonizează sau se oprește!
Cunoașterea persoanei iubite îndeajuns de bine Despre relații putem vorbi din foarte multe perspective și ajungem să credem că ele vin de la sine, fără efort, dar în același timp, realitatea ne arată că acest lucru se întâmplă doar la început, în perioada îndrăgostirii. Apoi, dacă nu depunem un efort conștient, de cele mai multe ori, spațiul relației devine unul în care nu ne mai simțim confortabil. Timpul este cadrul perfect ca persoana de lângă tine să se lase descoperită iar tu, mai orb sau mai clarvăzător să vezi acele lucruri care te interesează cu vălul tras pe ochi pe jumătate sau peste tot capul de două ori împrejur. Timpul, deși nu îți dă mereu senzația că te-a ajutat să cunoști cu adevărat, joacă un rol extrem de important în tot jocul ăsta .Zilele, săptămânile și lunile îți oferă șansa de a testa reacții, de a emite supoziții, de a le verifica și chiar de a-ți testa reacțiile. Ca să cunoști cu adevărat pe cineva trebuie să îi vezi și întunericul. Și răul din el. Și fața nevăzută. Și problemele.

Când cunoști pe cineva, oricine se străduie să îți arate doar părțile bune. Doar calitățile, doar atuurile, doar soarele, doar zâmbetul și fericirea. Asta se întâmplă întotdeauna. Ușor, ușor, de-a lungul timpului când intensitatea focului de la început scade ușor, începi să vezi și partea întunecată a persoanei din viața ta . Persoanade la început care te fascina ca un înger a început să se scuture și acum îi vezi și partea întunecată. Nu sunt numai zâmbete ci și nervi. Nu sunt numai săruturi ci și certuri. Nu sunt numai plimbări prin parc ci și nopți petrecute în singurătate. Nu sunt numai promisiuni ci și minciuni…Și toate astea te derutează. Iubești dar
nu îți place întotdeauna ce iubești. Iar dacă lucrurile nu se schimbă apar frustrările, nervii, nesiguranța, lipsa lui/ei, clipe în care te gândești dacă nu ai făcut o alegere greșită, clipe pierdute, certuri… și se adună… și se amestecă…Trebuie să vezi și să simți un om de-a întregul pentru al iubi cu adevărat, căci nu poți iubi doar jumătate de om, nu poți iubi jumătate de suflet, nu poți alege doar ce vrei tu din el …
Devotamentul față de persoana iubită Devotamentul pretinde eforturi serioase, ba chiar sacrificii. Când ești devotat, renunți de bunăvoie la propriile preferințe pentru a-i plăcea partenerului. Totuși, ideea de a ceda în favoarea dorinţelor altcuiva — de a dărui fără a te întreba: „Eu ce câștig din asta?“ — e socotită de mulţi demodată, iar de unii chiar umilitoare. Dar întreabă-te: „Câţi oameni egoiști cunosc care să aibă o relatie fericită?“. Puţini, poate chiar niciunul. De ce? Un om egoist nu rămâne devotat relației când trebuie să facă sacrificii, mai cu seamă când nu vede răsplăți imediate pentru micile concesii pe care le face. Fără devotament, sentimentele dintre cei doi se răcesc, indiferent cât de aprinse au fost la început.
Orbirea produsă de dragoste Dragostea este oarbă... și numai dragostea care trece peste imperfecțiuni este oarbă. Când orbirea omului este accentuată, atunci el spune că "dragostea e oarbă". Orbirea este explicabilă atunci când ne raportăm la emoţii și nevoi, la sentimentele de iubire și dragoste. Ceea ce susţine ideea este faptul că, atunci când ne îndrăgostim, sistemul raţional este total bulversat. Când ne îndrăgostim, sistemul conștient raţional este trecut în plan secundar, fiind activate modelele și schemele comportamentale legate de satisfacerea emoţilor și nevoilor, de exprimarea sentimentelor. Însă euforia instalată la îndrăgostire dispare, încetul cu încetul. Realitatea ia locul dragostei oarbe, iar în multe cazuri, trezirea aduce cu ea și dezamăgire. Alegerea partenerului de viaţă înainte de încheierea perioadei “oarbe” poate transforma magia în coșmar. Altfel spus, dragostea oarbă nu este dragoste reală, iubirea adevărată fiind rezultatul cunoașterii și acceptării celuilalt după coborârea lui de pe "piedestalul" pe care a fost cocoţat în prima etapă. Abia atunci înţelegi cine și cum este celălalt și tot din acest punct începi să te concentrezi mai mult pe propriile nevoi. Noua etapă este critică pentru supravieţuirea cuplului, iar de reușit reușesc doar cei care acceptă defectele, iar cei care nu pot face acest lucru, fie ambii, fie doar unul din ei, ajung la despărțire.

Dezamăgirile urmate de o despărțire Problemele cauzate de o dezamăgire în dragoste pot fi mult mai serioase decât par la prima vedere. Urmările unei asemenea traume emoționale se pot observa atât la nivel mental, cât și fizic .Sunt 100% sigură că o dezamăgire în dragoste sau o suferință emoțională au efecte negative la nivel fizic. Mintea noastră este foarte puternică dar la fel este și suferința în iubire. Când combini cele două elemente este imposibil să nu se observe efecte fizice. Despărțirea de persoana iubită poate cauza o durere fizică, dar nimeni nu știe exact cum se întâmplă asta. Cu toate că nu știm sigur de ce suferința emoțională provoacă asemenea probleme fizice, efectele sunt multe și epuizante. Suferința emoțională poate duce la schimbări în apetit, lipsă de încredere, fluctuații în greutate, dureri de cap, de stomac și o stare generală de rău .Depresia, anxietatea, o înstrăinare față de prieteni și familie, sunt unele dintre cele mai comune efecte ale unei dezamăgiri în dragoste. Trecerea peste o despărțire Despărțirile pot fi unele dintre cele mai dureroase evenimente ale vieții, și cu toate acestea ele fac parte din experiența de a fi om . Fie că ți-ai dorit această despărțire sau nu, tot va exista o perioadă de “doliu” , o perioadă nu tocmai ușoară dar esențială în dezvoltarea ta personală.

După o despărțire poți face ceva, orice, pentru a nu te mai simți așa. Cu toate acestea, dacă vei încerca să îți urmezi acest impuls, există mari șanse să nu faci altceva decât să acumulezi și mai multă amărăciune și frustrare, observând că nu ai cum să eviți starea de rău. Mai există posibilitatea ca, în caz că te încăpățânezi și mai mult să eviți acceptarea realității curente, să reușești să schimbi ceva la suprafață, să îți “păcălești” mintea că nu suferi, dar cu prețul de a-ți amorțit și ignora existența unor sentimente cât se poate de reale care, nerecunoscute, nu își pot găsi rezolvarea și care te vor afecta în multe situații importante pentru tine.A-ți accepta starea de suferință cu tot ce implică ea îți oferă șansa de a-ți explora sufletul, sentimentele și prioritățile în viață . A-ți da voie să plângi după acele lucruri care îți lipsesc și care ți-au fost dragi în timpul relației înseamnă a-ți lua la revedere de la trecut într-un mod corespunzător. Parcurgerea acestei etape îți va permite să ajungi să ai încredere în viitor și în abilitatea de a fi fericit . Sentimentele și reacțiile ce izvorăsc din terminarea unei relații te pot împinge către izolare și inactivitate. Pentru a evita să intri în depresie, vorbește despre sentimentele tale cu cei apropiați .Deși este normal să regreți și să îți fie dor, nu uita că scopul final este să mergi mai departe cu viața și planurile tale și să devii independent de fosta relație. Pentru a depăși momentul dureros, este foarte important să rămâi activ, chiar și în momentele în care ai dori să te izolezi de societate. De asemenea, trebuie să ai un regim alimentar sănătos și să nu îi îndepărtezi pe cei apropiați. Dar din nefericire, singurul medicament dovedit în a trata dezamăgirile în dragoste este timpul. Deseori, oamenii se agață de o relație trecută și prelungesc durerea. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să întrerupi orice fel de comunicare cu acea persoană, inclusiv pe rețelele de socializare.

"Dragostea este o boală de care nimeni nu vrea să scape. Cine a fost contaminat de ea nu vrea să se facă bine și cine suferă nu vrea să fie vindecat."
Paulo Coelho

autor : Mariana Gorea