Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Hartuirea online sau cyberbullying

Cyberbullyingul sau hărțuirea cibernetică reprezintă o formă de agresiune sau hărțuire prin mijloace electronice.

Cyberbullyingul este forma bullyingului care implică utilizarea tehnologiei în comunicare: e-mail, telefon, blog, website, folosind toate aceste mijloace pentru agresarea și defăimarea adolescentului. În cadrul acestui fenomen lucrurile se împart în victime, abuzați și spectatori.

Cyberbullyingul nu se referă atunci când cineva nu împărtășește aceeași părerea cu tine în mediul online legat de un subiect, ci atunci când te jignește constant, intimidează, defăimează și critică ori de câte ori are ocazia.

Hărțuirea pe internet afectează persoanele de toate vârstele, însă în cazul adolescenților efectele pot fi mult mai grave. Fiind mai sensibili din punct de vedere psihologic, aceștia pot recurge la gesturi dintre cele mai neașteptate atunci când simt că activitatea lor pe internet le afectează viața.

Hărţuirea online se realizează prin:
• Videoclipuri, comentarii, mesaje;
• Dezvăluirea informațiilor personale ale cuiva;
• Filmarea rău intenționată a unei persoane fără consimțământul său;
• Postarea conținuturilor pe Internet, cu intenția de a umili pe cineva;
• Instigarea la hărțuire a altor utilizatori

O altă formă de hărțuire este postarea fotografiilor sau a materiale video care prezintă adolescenții în ipostaze mai puțin plăcute. Acest lucru se poate întâmpla de cele mai multe ori în cazul rețelelor de socializare. Acest lucru încalcă intimitatea acestuia și poate duce  de multe ori la apariția șantajului.
Imaginile ori filmările ce implică nuditate sunt cel mai des folosite ca monedă de schimb pentru cei ce doresc să obţină anumite avantaje de pe urma deţinerii lor. De la deţinerea unor astfel de materiale şi până la şantaj sunt doar câţiva paşi. Publicarea materialelor compromiţătoare sau transmiterea către persoane care pot decide asupra viitorului protagonistei/protagonistului constituie o experienţă traumatizantă şi greu de gestionat chiar şi pentru un adult, darămite pentru un adolescent/adolescentă.

De ce unele persoane sunt hărţuite?
Unele persoane aleg să îi hărţuiască pe alţii şi să îi pună într-o lumină proastă din dorința de a-și câștiga puterea și autoritatea asupra celuilalt defăimându-l.

Cine sunt cei care hărţuiesc?
Cel care îi hărţuieşte şi îi intimidează pe ceilalți nu poate fi numită o persoană puternică și încrezătoare. Mai degrabă invers, deoarece în acest mod se simte superior doar dacă îl lezează pe celălalt, crezând că, astfel devine mai popular și mai puternic.
Dacă nu avem o minimă grijă în folosirea internetului, putem ajunge foarte ușor victimele hărțuirii online sau chiar mai grav. În spatele ecranului se poate ascunde oricine, având o identitate falsă si păcălindu-ne cu diverse lucruri atractive pentru a ne putea ademenii în capcana și mai târziu să ne facă rău.

Rețelele de socializare ne captivează atenția, izolându-ne de viața cotidiană și închizându-ne într-o "bulă" imaginară, unde totul este roz și nimic nu ni se poate întâmpla, însă realitatea este alta.
Doar să ne imaginăm așa:"Tu, copil inocent și naiv crezi că pe o rețea de socializare nu poți pătți nimic rau. Îți faci așa-ziși "prieteni" online și începi să vorbești cu ei->să ne imaginam că ești fată:începi să vorbești cu un băiat care la prima vedere pare de vârsta ta, vorbiți tot mai des, vă cunoașteți tot mai bine unul pe altul, iar tu în tot acest timp crezi că este cine e in poze, însă în realitate în spatele chat-ului se ascunde un bărbat mult mai mare decât tine care vrea doar să-ți facă rau. După un timp acesta îți propune să vă vedeți, iar tu accepți crezând în continuare că este cine crezi tu. Însă în momentul când vă întâlniți realizezi defapt că este cu totul altcineva, însă atunci este mult prea târziu"

De aceea, trebuie mereu să avem grijă cu cine începem să vorbim și în cine ne încredințăm încrederea pe rețelele de socializare.

"La Tribunal, am dat de ştire,
Ca să se afle cum stă treaba,
Nu mi-a păsat de hărţuire,
Ci că m-a hărţuit degeaba."
- Ioan Marinescu-Puiu

autor : Mariana Gorea