PRIETENIILE IN LICEU

Despre prieteniile din liceu se spune că durează toată viața, dar uneori ele nu țin nici măcar până la finalul celor patru ani. Și asta pentru că toată lumea se schimbă în timpul liceului, iar cei cu care rezonai perfect în clasa a IX-a s-ar putea să nu mai fie pe aceeași lungime de undă cu tine într-a XII-a. Ca să nu mai vorbim de anii ce urmează.
Când treci de la gimnaziu la liceu, odată cu schimbarea școlii,  profesorilor și mediului de viață, se schimbă automat și cercul de prieteni. Rar mai rămân pe viitor prieteniile formate în ciclul gimnazial, deoarece ne schimbăm comportamentul, atitudinea, felul nostru de a fii, totul, odată cu începerea liceului.

Aici dăm de alți oameni, alte comportamente, legăm noi prietenii atât cu noii noștri colegi de clasă, cât și cu colegii mai mari decât noi. Totul ia o întorsătură diferită la liceu. Putem forma prietenii care vor fii strâns legate și pe viitor, care ne vor fii benefice, dar totodată putem forma și prietenii toxice, care ne vor fi foarte dăunătoare, deoarece intrăm într-un cerc vicios, de unde foarte greu vom scăpa.
În timpul liceului, noi, adolescenții ne facem mulți prieteni, iar legăturile afective dintre noi sunt deseori foarte strânse. Liceul poate fi considerat perioada de tranziție de la copilărie la adolescență, iar prietenii ne ajută să trecem peste momentele dificile pe care le întâmpinăm și la care nu avem întotdeauna o rezolvare.
Prietenia în liceu e o legătură neașteptat de strânsă care începe în momente mărunte. Când ceri un pix sau când rogi un coleg să-ți explice cu 10 minute înainte de test lecția de chimie, împarți cu un coleg sandwich-ul, când tragi de cel mai cuminte elev din clasă  să plece și el de la oră.
Pe de altă parte, prietenii pot avea și o influență negativă asupra noastră. Din cauza presiunii de grup și lipsei de experiență, noi liceenii ajungem să acționam în moduri la care nu am fi recurs dacă nu eram impulsionați. Trebuie, deci, sa știm să ne alegem prietenii.

Este important să ne înconjurăm cu oameni de la care avem ce învăța și care să ne încurajeze să evoluăm din toate punctele de vedere. Atunci când vrem mai mult de la noi înșine, automat vom avea mai multe pretenții și de la oamenii din jur . Dar în același timp ne pot trezi dorința de a ne îmbunătăți pentru a ne ridica la nivelul lor, sau chiar de a deveni mai buni decât ei. O prietenie bazată doar pe momente de distracție și bârfă este superficială și nu ne poate oferi decât un amuzament temporar. De ce? Deoarece uneori avem nevoie de vorba bună și mângâierea unui prieten, iar aceste lucruri nu vor veni din partea oricui. În cazul unei probleme, sfatul unui prieten ne poate deschide ochii către o rezolvare la care noi nu ne-am fi gândit. De asemenea, este mereu binevenită o părere obiectivă, deoarece sinele are tendința de a gândi subiectiv. Fie vorba între noi, este un sentiment rar acela de a putea fi noi înșine în compania cuiva, de a putea discuta așa cum am vorbi cu propria persoană, fără frica de a fi judecat. De aceea, activitățile comune, cum ar fi practicarea unui sport împreună, sunt nu numai distractive, dar și „stâlpi' ce consolidează relația.
Însă nu totul este roz, deoarece putem da oricând peste relațiile toxice. O relație toxică ne limitează, ne seacă de energie, ci să ne gândim doar la a-i face pe plac celuilalt pentru a nu-l supăra. Cealaltă persoană, văzând această slăbiciune în noi, știe că ne poate manipula ușor, doar apăsând câteva butoane . Un prieten nu trebuie să ne impună condiții. Atunci când auzim replica "Dacă nu faci X lucru cu/pentru mine, mă supăr pe tine și nu mai vorbim niciodată" persoana de lângă noi caută să ne șantajeze emoțional iar acest fapt nu duce decât la o relație toxică. Nevoia de manipulare poate deveni un obicei bolnav, iar nouă nu trebuie să ne fie teamă să rupem orice fel de legături cu acea persoana în astfel de cazuri.

Și sincer da, am avut parte de așa-zisele relații toxice, mai bine spus prietenii pe interes. Persoane care urmăreau să obțină ceva și după plecau. Persoane care își băteau joc de mine pe la spate. Dar, cu toate astea, am avut ocazia să și cunosc persoane minunate. De aceea prietenia e un cuvânt special pentru mine. O prietenie necesită timp,  cunoaștere, încredere. Iar acestea nu se formează peste noapte. Și de multe ori un prieten bun ajunge să fie exact persoana despre care nu credeai că o poți suporta.

Una dintre cele mai frumoase calități ale unei prietenii adevărate este să înțelegi și să fii înțeles. – Seneca

autor : Mariana Gorea