Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Prieteniile false

Prietenia este una dintre cele mai frumoase cadouri pe care le putem primi. Ea se bazează pe cele mai pure sentimente : încredere, respect, sinceritate, dăruire, sacrificii, toate derivând din cel mai nobil simţ, dragostea .Aceasta este după părerea mea una dintre cele mai pure și sincere așa-zise definiții al legăturii dintre doi oameni - prietenia.
Cu toții avem prieteni pe care ne putem baza în orice situație și la orice oră . Insa totuși, aproape fiecare dintre noi am fost dezamăgiți cel puțin o dată în viață de un asa-zis "prieten" care s-a dovedit a fi un prieten fals.
Multe dintre persoane nu știu cum să se comporte cu prietenii. Spre deosebire de relațiile de iubire, într-o relație de prietenie nu există nimic moral care să vă unească. Dar problemele apar deoarece există un fel de contract tacit de care nimeni nu vrea să vorbească.

Există câteva ponturi care ne ajuta să recunoaștem prietenii falși. Acestea sunt:
1. Adevărații prieteni se vor bucura cu adevărat de reușitele tale, indiferent dacă sunt mărunte sau uriașe. Dacă în viața ta ai o persoană pe care o consideri prieten/ă, dar în momentul în care îi împărtășești bucuria reușitelor tale are o reacție precum “A, da, și ce e cu asta?” sau îți răspunde cu un zâmbet și o bucurie chinuită, falsă, atunci este mai mult ca sigur că acea persoană este un prieten fals.
2. Un prieten adevărat te va căuta și atunci când ești trist sau treci printr-o perioadă proastă, nu doar atunci când ești bine.
3. Prietenii care îți sunt cu adevărat prieteni te vor încuraja în cele mai îndrăznețe vise ale tale. Cei falși vor încerca să te oprească din drumul tău spre dezvoltare pentru că se tem de potențialul tău, sunt invidioși că ai putea să fii mai bun decât ei sau ai putea avea succes în ceea ce ți-ai propus să faci.
4. Fii foarte atent la persoanele care au motive ascunse pentru a menține prietenia. De exemplu,  ai câștigat un anumit premiu în liceu și vor să profite de situația în care te afli, ești într-o poziție cheie sau implicat într-un proiect/activitate bine văzută în liceu și „dă bine” să fie prieten cu tine pentru o eventuală promovare etc. Prietenia dezinteresată este prietenia sinceră.
5. Prietenii falși te vor bârfi cu alte persoane, dar în momentul în care discută cu tine vor evita să îți spună că ai fost bârfit. Prietenii adevărați îți vor spune dacă au vorbit cu cineva despre tine.

De multe ori ai nevoie de ceva timp pentru a-ți da seama de falsele prietenii. Chiar dacă te-ai atașat de acea persoană și ți-ai dori din suflet să nu fie așa, în primă fază încerci să negi asta, dar inevitabil ajungi și într-un moment în care realizezi că o falsă prietenie te poate afecta destul de mult.
Trebuie să conștientizezi că pe termen lung, cel mai bine pentru tine ar fi să te îndepărtezi de acele persoane chiar dacă inițial ți se va părea dificil, la puțin timp după, vei observa că te vei simți mai bine și mai ușurat/ă.

Nu trebuie să uităm că prietenia îți schimbă viața și că unele prietenii rămân și altele nu. Important este să știi să le păstrezi pe acelea care te fac să te simți sigur și te ajută să îți construiești un prezent și un viitor mai bun.

„Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să îți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară." Jose Garcia Marquez

autor : Mariana Gorea