Sentimentul de singuratate - tot mai frecvent printre adolescenti

În perioada adolescenței ai impresia că nimeni nu te înțelege, că ești singur, când de fapt nu ești, ci tu ai această senzație deoarece vrei tot mai mult să te izolezi, să încerci să îți rezolvi așa-zisele probleme de unul singur.
Nu există om care să nu se fi simţit vreodată singur . Chiar şi persoanele care par populare au astfel de sentimente. De ce? Deoarece problema în discuţie nu este numărul de prieteni, ci calitatea prieteniilor . O persoană care pare populară poate să fie înconjurată mereu de oameni, dar să nu aibă prieteni adevăraţi şi, prin urmare, să se simtă singură.
Sentimentul de singurătate te poate face vulnerabil . De fapt, ai putea ajunge să te apropii de oricine te-ar accepta ca prieten. Când te simţi singur, ai nevoie probabil cu disperare de atenţie. Ai putea crede că orice fel de atenţie e mai bună decât nimic . Gândind astfel, vei da de necaz.

Să petreci timpul singur este ok atunci când alegi asta. Când devine rezultatul unei pierderi, al unei sepărări sau izolări, adolescenții simt că se adâncesc într-un sentiment profund de singuratate. Dorul de casă, iubirea neîmpărtășită, pierderea unei persoane pot fi cauze ale setimentelor de singurătate. Singurătatea nu este același lucru cu depresia. Cea de-a doua presupune tristețe acută și lipsa speranței și se tratează profesional.
Nu e necesar să fii singur că să te simți cufundat în singurătate. Singurătatea este sentimentul izolării sociale și insatisfacție relațiilor. Nu este vorba dacă ai persoane în jurul tău sau nu, ci dacă te poți încrede în persoanele de lângă tine.
Există foarte puține sentimente mai neplăcute decât atunci când te simți singur trecând prin viață. Poate că îl simți chiar în aceste momente sau l-ai simțit în trecut . Credem adesea că faptul că suntem iubiți de cineva ar trebui să rezolve problema – ORICE problemă. Ne uităm la alți oameni care par să aibă o mulțime de prieteni și un partener de cuplu care îi adoră și ne gândim că aceștia sunt fericiți și satisfăcuți de viața lor. Dar nu putem ști niciodată ce se ascunde în spatele fațadei pe care o afișează fiecare om în public. Atunci când ne comparăm cu ceilalți, nu facem decât să ne furăm propria fericire și să ne simțim, în consecință, mai singuri ca oricând.

Fiecare din noi trecem prin momente în viață în care nu suntem înțeleși sau nu ne sunt acceptate deciziile și acțiunile, rămânând adesea singuri pe drumul pe care ni l-am ales. Este important să ne amintim în acele momente că, în primul rând, trebuie să fim împăcați cu noi înșine și să ne simțim bine în compania propriei persoane.

Totuși, trebuie de asemenea să fim atenți să nu devenim izolați, de aceea trebuie să ținem cont de câteva lucruri care ne ajută să depășim acest sentiment de singurătate:
1.Învață să prețuiești momentele în care ești singur , pentru că este o mare diferență între a fi singur și a te simți singur. Adevărul este că noi, adolescenții, dar si oamenii în general, nu suntem făcuți să ne trăim viața singuri, dar asta nu înseamnă că timpul pe care ni-l petrecem doar cu noi înșine nu este vital.
2. Ieși din zona de confort , deoarece doar pentru că te-ai obișnuit cu un anumit sentiment, nu trebuie să te complaci într-o situație care îți oferă mai puțin decât meriți. Dacă te lupți cu sentimente de singurătate, este posibil să fi dezvoltat anumite tipare de gândire și de viață care te țin izolat de ceilalți.
3. Încetează să te mai compari cu ceilalți , pentru că comparațiile cu ceilalți sunt cel mai rapid mod de a-ți fura singur fericirea. Atunci când te simți singur, îți sunt afectate și stima de sine și încrederea în propria persoană. Poate te gândești că nu poți face sau oferi nimic pentru ca ceilalți să aprecieze și să-și dorească compania ta. Dacă te surprinzi adesea comparând ceea ce ești tu cu ceea ce par a fi alții, oprește-te ACUM.
4. Stabilește-ți un scop clar , pentru că este uimitor cum, atunci când avem un scop clar în viață, urmărirea acestuia ne oferă un sentiment de liniște pe care nu ni-l pot oferi alte activități. Atunci când avem o direcție clară de urmat sau pasiune pentru care muncim, mintea noastră este ocupată cu gânduri pozitive în momentele de singurătate. Adevărul este că întotdeauna vom avea momente în viață când unele situații sau unii oameni ne vor face să ne simțim singuri, neînțeleși sau respinși. Dar când avem un lucru asupra căruia să ne concentrăm atenția și asupra căruia deținem controlul, emoțiile negative sunt înlocuite de sentimente de împlinire, mândrie și fericire. Nu ne putem baza pe altcineva să fie singura noastră sursă de bucurie, la fel cum nu ne putem aștepta de la ceilalți să ne vindece de singurătate.

Fiecare dintre noi este responsabil de modul în care își construiește viața, așa că asigură-te că îți construiești acea viață pe care TU îți dorești să o trăiești.

autor : Mariana Gorea