Bun Venit, Bobociilor de Clasa a IX-a! Un Nou Început pentru Bobocii de Clasa a IX-a

Relația dintre profesori și elevi în liceu

Una dintre cele mai importante relații din timpul liceului este aceea între elev și profesori. Relaţia dintre profesori şi elevi este foarte importantă şi se bazează pe câteva reguli de comportament atât din partea cadrelor didactice, cât şi a elevilor.
Elevul trebuie să ştie că la şcoală politeţea este foarte importantă, atât faţă de profesori, cât şi faţă de colegi. Un comportament politicos îi va aduce aprecieri din partea profesorilor şi din partea colegilor. Regulile de bază ale comportamentului politicos este vital în relația elev-profesor, iar câteva dintre aceste reguli sunt: salutul profesorilor atunci când acesta intră/iese în/din clasă, folosirea cuvintelor ”te rog” şi ”mulţumesc”, solicitarea permisiunii dacă acesta vrea să iasă din clasă în timpul orei, excluderea totala ale actelor de violenţă verbală sau fizică, folosirea unui limbaj decent, păstrarea liniştii în timpul orelor, comportament şi limbaj politicos faţă de profesori.
La fel de important este si comportamentul profesorului faţă de elev, care trebuie să respecte anumite reguli . Profesia de dascăl nu poate fi urmată de oricine, e nevoie de vocaţie, de dăruire, de dragoste faţă de copii şi de răbdare pentru a fi un bun pedagog. În general, copiii copiază comportamentul profesorului, deci acesta trebuie să fie foarte atent la gestionarea propriilor emoţii, căutând să nu se enerveze, să nu vorbească pe un ton ridicat.
Dincolo de rolul de a transmite cunoaşterea unor noţiuni legate de obiectele de studiu, profesorul este un model pentru copii, având rol în educarea şi modelarea elevilor.
Pe de altă parte, în mintea multor oameni, dar și a celor mai mulți elevi se află multe întrebări de genul: "Cât de importantă este relația profesor-elev?" , "Cum îl influențează pe elev profesorii?" așa că haideți să aflăm asta împreună.

1.Cât de importantă este relația profesor-elev?

Ei bine, profesorii sunt persoane importante în viața elevului, oferindu-i educație, disciplină, motivație și fiind deseori modele pentru acești. Relația profesor-elev este una importantă, acesta petrecând odată cu vârsta școlară o mare parte a timpului la școală/liceu. Deși părinții vor rămâne modelele cele mai importante ale unui copil, nu se poate trece cu vederea influența importantă a profesorilor.
Este evidentă influența unora dintre profesori asupra elevilor daca luăm în considerare emoțiile puternice pe care relația profesor-elev le poate naște: elevul are o mare admirație și respect pentru unii dintre profesorii săi, chiar și o mare afecțiune, iar alteori acesta își urăște cu adevărat unii dintre profesori, ceea ce arată, la fel, puternica influență pe care o pot avea aceștia asupra sa, totul depinzând de atitudinea profesorului față de elev și de respectul pe care și-l poartă aceștia reciproc.

2. Cum îl influențează pe elev profesorii?
Profesorii influențează imaginea și stima de sine a elevului. Aceștia au un rol important în formarea acestora, mai exact, pot încuraja elevul și îi pot crea o imagine de sine pozitivă și o stimă de sine puternică sau pot critica des copilul, formându-i o imagine de sine negativă și afectându-i serios stima de sine.  Din păcate, un lucru nu tocmai bun este din păcate comun, ca un profesor să își formeze o anumită imagine despre elevii săi, etichetându-i (uneori, injust, pe baza unor note sau a unor comportamente singulare) ca fiind elevi buni, elevi proști, elevi mediocri, elevi obraznici, elevi cuminți etc. Apoi, profesorii se vor purta conform acelei etichete cu elevii lor, încurajându-i și stimulându-i pe cei considerați buni, ignorându-i des pe cei mediocri, care nu ies în evidență și criticându-i și pedepsindu-i mai des pe cei considerați răi sau proști! Iar modul în care se comportă și vorbește un profesor cu elevul îl afectează mult, iar acesta în cele din urmă se va închide în el.....

Dacă un profesor își face așteptări pozitive de la un elev pe care el îl consideră bun și cu potențial, acel elev este încurajat să încerce, să își dea străduința, să se ridice la nivelul așteptărilor profesorului, și mai important, când profesorul consideră că un elev este bun și are potențial, se va purta mai atent cu acel elev, dându-i mai multe explicații, punându-i mai multe întrebări, încurajându-l, oferindu-i sfaturi, și iertându-i micile scăpări. Iar invers, atunci când un profesor are așteptări negative de la un elev pe care l-a etichetat ca fiind „prost”, „obraznic” , „cu probleme”, „dificil”, acel elev nu va fi în nici un fel stimulat să aibă performanțe școlare, acesta va fi chiar blocat de critici și de lipsa de încredere în propria persoană.

"Profesorul mediocru vorbeşte. Profesorul bun explică. Profesorul foarte bun demonstrează. Profesorul eminent inspiră."
Wiliam Arthur Ward

autor : Mariana Gorea