Bun Venit, Bobociilor de Clasa a IX-a! Un Nou Început pentru Bobocii de Clasa a IX-a

Increderea intr-o relatie

Fie că vorbim despre o relație de prietenie, o relație de iubirea sau una strict colegială, încrederea este baza de temelie a oricărei forme de relaționare.
Fără încredere, fiecare moment din viața ta devine un coșmar. Este dificil ca relațiile să prospere. De fapt, o relație fără încredere este pur și simplu haotică și disfuncțională.
A avea încredere în cineva înseamnă că te poți baza pe ei și să te simți confortabil și în siguranță cu ei. Este o piesă importantă a construcției pentru orice relație. Fără ea, temelia va rămâne întotdeauna șubredă. Lipsa încrederii este unul dintre motivele pentru care relațiile se destramă.
Încrederea într-o relație de prietenie
La scară largă, prietenia este o relație afectivă și de cooperare care leagă două sau mai multe persoane, însă la nivel personal, fiecare dintre noi are propriul său mod de a percepe o relație de prietenie, în funcție de experiențele trăite de-a lungul vieții sale.
Deși de cele mai multe ori este rezultatul unor conjuncturi în care ajungem să ne cunoaștem unii pe ceilalți, prietenia reprezintă mai mult decât atât . Ea se naște din nevoia de afecțiune, de comunicare, de apartenență, de acceptare necondiționată a fiecăruia dintre noi.
Încrederea. Ca în orice tip de relație, încrederea în celălalt se construiește sau se câștigă în timp. Nu poți renunța oricând și oricum la măștile sociale pe care le porți și nu poți permite oricui să intre în intimitatea gândurilor și trăirilor tale.
Vei fi tu însuți doar atunci când primești din partea celuilalt siguranța că tot ceea ce vei împărtăși și vei încredința va fi păstrat cu grijă. Dăruiește încredere și înconjoară-te de oameni care apreciază gestul tău, iar ei te vor răsplăti pe măsură.
Să poți avea încredere în cineva și mai ales să fie sincer cu tine în orice situație …. E cel mai greu lucru cu putință! Asemenea oameni, dacă ai șansa să îi găsești, trebuie să îi păstrezi și prețuiești cu cea mai mare sfințenie. E tot ce îți va rămâne sigur și constant în viață: prietenia cuiva care face orice pentru tine, necondiționat.
Încrederea într-o relație de cuplu
Se spune că o relație armonioasă se bazează întotdeauna pe încredere. Nimic mai adevărat. Totuși, nimeni nu menționează cât de greu e să dobândești încrederea persoanei iubite.
Relațiile solide și sincere se construiesc cu ajutorul încrederii, deoarece adevărul este singurul care îți permite să arăți cine ești de fapt, ce preferințe ai și mai ales, să afli de la cel de lângă tine ce simte și ce planuri de viitor are.
Încrederea nu apare din senin, nu este unul din ingredientele unei relații de la bun început, oricât de mult sunteți atrași unul de celălalt. Pentru a fi construită încrederea, durează ceva timp și cere o implicare reală, trup și suflet.
O relație frumoasă, solidă, este cea în care ai încredere și arăți că ești de încredere. Așadar, totul pornește din interior și, primești ceea ce oferi. Invers, dacă partenerul/partenera tău/ta este cel/cea care nu are suficientă încredere în el/ea, creează și repetă situații în care să favorizezi creșterea încrederii în sine - respectă opiniile lui/ei, cere-i sfatul, ascultă-l/ascult-o și acceptă-l/accept-o așa cum este, dacă el/ea este cel/cea pe care ți-l/o dorești.
●Cum poți păstra încrederea?
Încrederea înseamnă și onestitate. Nu poți da dovadă de onestitate într-o relație de cuplu dacă îți condiționezi fiecare gest și replică în funcție de reacția partenerului sau dacă îți reformulezi gândurile și dorințele de zeci de ori până când reușești să spui ceea ce vrei.
Există 5 pași de care trebuie să ții cont, dacă vrei să comunici onest, eficient:
1.Întreabă . Nu pretinde că știi totul, nici că tot ceea ce știi tu este bun și corect. Este imposibil să știi mereu dinainte ceea ce vrea partenerul/a să spună. Dacă pui întrebări, nu înseamnă că scazi în ochii celui de lângă tine, ci doar că vrei să afli realitatea prin ochii lui, pentru a ajunge la o variantă comună, demnă de un cuplu adevărat.
2. Ascultă . Pentru a comunica eficient, trebuie să vrei și să știi să asculți, astfel încât să înțelegi punctul de vedere al celui de lângă tine, să empatizezi și să acorzi atenția cuvenită.
3. Observă, cântărește, compară . Verifică cumva măcar o parte din noile informații pe care le primești.
4. Împărtășește . Lasă-l pe partener să știe ce crezi și ce îți dorești, prin împărtășirea gândurilor. Vorbind despre tine însuți, îl încurajezi pe cel de lângă tine să facă același lucru, construind astfel un proces de cunoaștere reciprocă.
5 . Iubește . Dacă îți dorești cu adevărat să îl înțelegi pe cel de lângă tine și să îl accepți pentru ceea ce este, atunci îți va fi mult mai ușor să ajungi să îl iubești. În schimb, dacă îți place să te impui și consideri că tot ce spui este bine, nu poate fi vorba despre comunicare. Nici despre iubire.
●Cum se pierde și cum se recâștigă încrederea?
Fidelitatea, afecțiunea și comunicarea sunt cele care construiesc încrederea. Și, pe cât de frumos și simplu se construiește, pe atât de posibil este să dispară. Și nu din senin... Este de ajuns ca una din componentele de mai sus ale încrederii să dispară, pentru ca și încrederea să înceapă să se clatine. Neîncrederea, care se strecoară încet-încet între voi doi, distruge "construcția" relației și îi slăbește "fundația". Faptul că se adună temeri, nervozitate, confuzie, deschide ușa către neîncredere și ruptură, de multe ori, definitiv. De ce? Pentru că un necaz nu vine niciodată singur, iar neîncrederea trage după ea îndoială, frică și minciună.
Uneori, încrederea poate fi recâștigată. Cum? Prin 3 pași.
1 . Alături de partener, trebuie să renunțați la promisiuni în vânt, minciuni și confuzii. Concluzia? Încrederea poate fi reconstruită dacă renunți la comportamentul care a ruinat-o.
2 . Orice formă sau ocazie de infidelitate trebuie oprită și înlăturată. Nimeni nu poate trece cu ușurință peste faptul că a fost înșelat. Oricum ai privi lucrurile, este ceva trist, frustrant și greu de iertat.
3 . Încercați să comunicați permanent, urmând și respectând pașii de mai sus ai unei comunicări oneste și eficiente. Nu provoca și nu alimenta gelozia partenerului.

"Cine are capacitatea de a se îndrăgosti, poate avea mereu încredere în iubire şi în valoarea omului de care s-a îndrăgostit."
Octavian Paler

autor : Mariana Gorea