Adolescentul de azi

Noi, adolescenţii de azi, acei puşti rebeli, dependenţi de internet şi  jocuri online, cei care uităm cititul unei cărţi şi preferăm accesarea unui site pentru informaţii. Noi, care nu mai ştim ce înseamnă plimbatul printre rafturile bibliotecii, petrecerea timpului liber in natură. Acestea sunt unele dintre “acuzaţiile” la adresa noastră, şi da, poate că majoritatea sunt adevărate, dar să luăm în calcul şi perioada în care trăim, oare generaţiile precedente, dacă  puteau beneficia de tot ceea ce
avem noi  astăzi, nu se comportau la fel?
Ca adolescenți avea trăsături asemănătoare : nonconformist, teribil convis că poate face totul de unul singur, plin de sine, plin de energie, de vise.
Însă toată lumea vorbeşte despre vârsta adolescenţei ca despre un „bau-bau”. Aud însă foarte des fraza „adolescenţii de azi sunt mai răi ca niciodată”. De ce? Nu suntem mai răi, ci doar suntem mult mai informaţi. Adolescentul de azi este mai bine informat, mai sigur pe el, are posibilitatea de a-şi dezvolta cultura mai mult decât oricând, dar şi oportunitatea de a-şi alege ceea ce i se potriveşte cel mai bine din punctul de vedere al calităţilor înnăscute, cât şi a celor educate.
Ce facem noi, cei de azi, diferit de alte generații ?
La fel ca ei, iubim muzica. Sigur, nu mai citim despre preferații noștri în reviste, ci ne abonăm la canale de pe youtube și ne setăm la ringtone melodia noastră preferată.
Dăm și noi, adolescenții de azi petreceri
Doar că nu ne mai distrăm în apartamentele de bloc, spre eterna recunoștință a vecinilor, ci ne-am mutat în cluburi. Unde mergem îmbrăcați "fistichiu"– nu că ei nu ar fi făcut-o – ne distrăm așa cum înțelegem noi distracția.
Nu, nu mai scriem scrisori
Poate am pierdut aici la capitolul romantism - pentru că nu poți parfuma un mesaj instant – dar cu siguranță am câștigat la capitolul rapiditate. Poate că "ăștia depășiții", consideră că ”te iubesc” sună mai bine scris în final de scrisoare. Noi transmitem același mesaj într-o limbă care lor poate că le sună straniu, dar nouă ne e familiară: linkuri cu dedicații, smiley-uri, emoji-uri pe care ni le trimitem în cutiuțe poștale cu nume care par din altă planetă pentru ei: ”instagram”, ”twiter”, ”facebook”, ”snapchat”, ”tumblr” și câte și mai câte altele.
Ne îndrăgostim la fel cum o făceau și ei
Nicio diferență. Simțim și noi fluturașii, ne bate inima mai tare când ne ținem de mână. Ne sărutăm prin parcuri, pe aceleași bănci care, dacă ar putea vorbi, ar avea ceva de spus și despre ei. Suntem indecenți în iubirea noastră, ne-o etalăm în cafenele, în săli de curs, la cinematograf. Toți am făcut-o, la rândul nostru. Toți.
Uneori, orbit de iubirea născută la această vârstă, facem greseli, fie că ne programăm întâlnirea pe internet sau ne trimitem câte o melodie de dragoste, cu toții am simţit aceiaşi “fluturaşi” în stomac.
Adolescentul de azi și din totdeauna , poate este acel copil care are în general un stil propriu
și încearcă mereu să fie original. Trecutul niciodată nu contează pentru el, trăiește mereu prezentul și nu se gândește la viitor.
Sunt clipele în care unele momente te doboară, dar depășești orice obstacol pentru că ești adolescent, plin de viață și dornic de a cunoaște o lume nouă. Majoritatea sunt puțini rebeli și se cred mari, cred că nimic nu-i poate opri. Alții sunt mai sensibili și abia încep să simtă gustul de viață adevărată.
În această perioadă adolescenții au vise mărețe și au parte de cele mai plăcute aventuri.
Adolescența este cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, care din păcate nu se mai întoarce niciodată și de aceea trebuie să ne bucurăm din plin de clipele adolescenței.

Un proverb românesc spune că: „Nu judeca pe tânăr după mintea celui bătrân, ci pune-te în locul lui şi atunci să-l judeci". 

autor : Mariana Gorea