Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Anturajele la varsta adolescentei

Se spune, pe bună dreptate, că anturajul este cel care te influențează chiar mai mult decât familia sau școala. Pentru că petreci mult timp cu el, pentru că ești permeabil la tot felul de sugestii și presiuni. Pentru că te simți în siguranță și lași garda jos. Nu mai filtrezi informațiile, le iei de bune.
Perioada adolescenței reprezintă una dintre etapele critice din viață. De multe ori anturajul reprezintă punctul cheie în viața oricărui adolescent. Nu degeaba funcționează proverbul:„Spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești”.
Adolescența nu reprezintă doar creștere și  dezvoltare fizică, ci  și o combinație de gânduri,simțuri care vor forma personalitatea adultului de mai târziu.
De regulă, majoritatea adolescenților trec prin perioade de nervozitate, impulsivitate tocmai pentru a deveni centrul atenției prietenilor care fac parte din anturajul lor.
 În tot acest timp, orice adolescent își dorește să aparțină unei „turme". Secretul este ca anturajul să fie unul cu efecte  pozitive, cu gânduri bune, o colectivitate în care acesta să își expună identitatea într-un mod cât se poate de pozitiv.

Anturajul ne poate influența pozitiv sau negativ. Poate fi pozitiv și un adevărat sprijin dacă provenim dintr-o familie în care violența a fost la ea acasă, am trăit abuzuri, am avut parte de un părinte alcoolic, nu știm ce înseamnă prezența emoțională, iar anturajul nostru ne va împlini nevoile rămase din urmă. Nu este exclus ca și în aceste cazuri să alegem să avem un anturaj care să reproducă ce se întâmpla între părinți și să trăim aceleași traume. Depinde de caz.

Influență negativă poate exista dacă în căutarea identității noastre nu găsim nimic în familie, căutăm în cadrul anturajului și găsim un model nesănătos. Îl copiem și vrem să îi corespundem pentru a ne simți văzuți și validați(acestea sunt nevoi de bază ale fiecărui om). Prietenii din anturaj de cele mai multe ori sunt şi ei sub influența familiei; prin formarea unui grup, avem parte de recunoaştere, identitate, autonomie, exact acele calităţi le cautam în procesul de socializare de la propriile familii. Anturajul devine suportul nostru, dacă suntem neglijaţi din punct de vedere comunicaţional şi emoţional.

Anturajele negative
Influența pe care o are un anumit mediu în creșterea și dezvoltarea noastră poate fi totală. Pentru că nu avem încă formată o personalitate, oricând putem fi atrași într-un anturaj nepotrivit. Unii di noi putem dezvolta pasiuni care nu sunt nicidecum spre zidirea noastră, spre conturarea unui profil stabil, a unor atitudini potrivite.

Efectele unui anturaj negativ:

a)Nu are încredere în sine
Cei mai vulnerabili sunt adolescenții care nu au încredere în sine. Pentru că le lipsește această siguranță a propriilor opinii sunt tentați să adopte orice altă opinie pentru a fi acceptați în grup. Practic, își doresc apartenență la un grup în care să se simtă acceptați, în siguranță, așa încât să nu mai fie nevoie să evalueze chiar ei de fiecare dată lucrurile care li se întâmplă.
b)Este nervos și agitat
Adolescentul știe când influența anturajului este rea. Tocmai de asta devine nervos și iritat. Se află în incapacitate de a verbaliza situația în care se află. Această situație se confundă adesea cu neliniștile tipic adolescentine.
c)Se ascunde
Atunci când lucrurile în anturaj încep să se acutizeze (adolescentul este presat să facă lucruri pe care nu le vrea sau despre care știe că sunt rele) va începe să se ascundă. Va minți în privința locurilor în care merge, va minți despre ce face acolo și cu cine se întâlnește, va minți despre cât stă acolo unde se duce și de ce.
d)Nu-i mai plac aceleași lucruri
Aceste schimbări succesive (hobby-uri, obiceiuri, îmbrăcăminte, stil de muzică, păreri în privința unor lucruri obișnuite din familie) sunt semnale serioase că anturajul este o influență negativă.
e)Notele de la școală
Fiecare copil are materii la care excelează și materii la care se zbate. Așa că până aici e de înțeles să aibă și note bune și mai puțin bune. Dar dacă se observă un trend descendent al nivelului său de implicare la ore, trebuie pus un semn de întrebare.

"Asociază-te cu oameni de calitate dacă vrei să ai o reputație bună; mai bine rămâi singur, decât într-un anturaj nepotrivit."
George Washington

autor: Mariana Gorea