Modelul sau idolul perfect pentru un adolescent

Idolatria reprezintă dragostea sau admirația exagerată față de o persoană sau de un obiect și este un fenomen des întâlnit în perioada adolescenței. Idolul reprezintă pentru adolescenți o persoană perfectă cu care și-ar dori să se identifice. De aceea, ei încearcă să adopte stilul vestimentar, gesturile sau tunsoarea cântărețului preferat.
Toți ascultăm muzică și îndrăgim anumite genuri muzicale sau anumiți artiști, uneori încă din copilărie. Inițial îi apreciem pentru stilul muzical sau pentru voce, apoi încep să ne placă și ca stil vestimentar, apoi îi admirăm atitudinea și ajungem ca pe baza unei preferințe muzicale să ne transformăm preferații în modele comportamentale. Adolescenții se regăsesc în muzica pe care o ascultă și imită comportamentul afișat de idolii lor. Ei ajung să creadă cu înflăcărare în persoanele luate drept model și tot ce fac aceștia li se pare cool. 

Adolescenții simt mai mult decât o simplă simpatie pentru un interpret : îi ascultă muzica ore în șir fără să se plictisească, cunosc pe de rost versurile cântecelor, iar camerele lor sunt pline de postere cu imaginea acestuia. Fanul adolescent se interesează cu ardoare despre viața artistului, confecționează toate articolele ce au legătură cu el, strânge autografele pe care le are și formează agende colorate și pline de mărturii ale pasiunii. 

Pasiunea pentru un idol muzical este expresia nevoii de identificare a adolescentului, care este o etapă firească și necesară în dezvoltarea acestuia, dar, ca orice altceva, nu este bună dacă este dusă la extrem.
Fiecare generație de adolescenții are idolii ei. Abia s-au stins ecourile celor de la RBD și Tokio Hotel, care au marcat o generație de adolescenți, că au apărut alte figuri care mențin viu interesul tinerilor:  Miley Cyrus, Lady Gaga, Justin Bieber, Selena Gomez, Demi Lovato sau Vanessa Hudgens sunt numele care sunt rostite cu admirație astazi.
Alegerea unui model în viaţă este foarte importantă. Modelul pe care îl alegem ne poate influenţa viaţa în bine, ne poate motiva şi stimula să fim cât mai buni, să evoluăm. De aceea, acest model trebuie ales cu atenţie, ţinând cont de anumite lucruri.
Un model te poate ajuta să eviți problemele și să-ți atingi obiectivele. Însă e esențial să alegi un model demn de urmat. Modelele pe care le vei alege îți vor influența acțiunile.
Modelul pe care îl alegem trebuie să ne ajute să devenim noi cât mai buni, dar rămânând noi înşine, deci nu trebuie să copiem stilul lui de viaţă. Important este ca el să ne ajute să ne dezvoltăm personal şi profesional, să ne ghideze. De aceea este mai bine să alegem ca model o persoană pe care o cunoaştem, nu o vedetă aflată la mii de kilometri distanţă.

Când alegem un model în viaţă trebuie să avem însă încredere în propriile noastre forţe, să fim singuri că putem deveni mai buni cu ajutorul acestei persoane, să ne cunoaştem bine calităţile. Modelul nostru doar ne va motiva să dăm ce avem mai bun, dar noi trebuie să ştim că avem aceste abilităţi de a ne dezvolta.

Modelul ales trebuie să fie o persoană care are un scop clar definit în viaţă şi care îşi cunoaşte valoarea, nu cineva care încă îşi caută drumul. De asemenea, nu trebuie să căutăm susţinere la o persoană care pretinde că este altceva decât în realitate.
Mentorul nostru trebuie să ne facă să ne simţim bine, să fim optimişti şi încrezători, să nu ne fie teamă să fim unici. Un model trebuie să ne încurajeze ca să fim cât mai buni, iar dacă nu poate face asta, atunci ar trebui să ne alegem un alt mentor.

"Adolescenţa este singurul timp când înveţi ceva." - Marcel Proust

autor : Mariana Gorea