Prima iubire la varsta adolescentei

Acest subiect a devenit extrem de popular, din ce am văzut eu. Aşa că m-am decis să scriu părerea mea despre asta.
Fraţilor, iubirea există de la început şi până la sfârşitul vieţii. Este un sentiment constant ca şi ura. De ce să negăm asta? Ma refer acum la iubire în general.
Nu contează intensitatea iubirii, ci că ea există. De ce ne chinuim să o gradăm şi să o clasificăm? E tot iubire! Si iubirea e un sentiment prea profund şi nobil ca să poată fi despărţit pe categori.
Prima iubire întotdeauna le va influența pe cele ce urmează, mereu va rămâne acolo într-un colț de suflet și îi va inrăuri pe viitor în alegerile lor.
Adolescența aduce după sine și prima dragoste „serioasă”. Adolescentul îndrăgostit sare de pe culmile fericirii direct în prăpăstiile disperării. 
Prima dragoste, cei mai mulţi dintre noi, o trăim în timpul adolescenţei. Evoluţia sentimentală îşi spune cuvântul pe la vârsta de 15-16 ani, chiar dacă prima simpatie pentru o persoană de sex opus se manifestă la grădiniţă sau în primii ani de şcoală.
La această vârstă flirtul, seducţia, dorinţa de a fi observat şi admirat, iubirea platonică, bătăile puternice de inimă şi înroşirea obrajilor în prezenţa celui iubit, sunt manifestări frecvente care fac parte deopotrivă din viaţa fetelor şi a băieţilor. Sentimentele intense care însoţesc aceste manifestări îi fac pe adolescenţi să caute zonele de intimitate, împărtăşind aceste trăiri mai degrabă cu prietenii apropiaţi decât cu părinţii sau familia.
Adulții adoptă în general o impresie cinică despre iubirea adolescentină, ca și cum ar fi un dezechilibru chimic ce are nevoie de corectare. „Știi cum sunt atunci când hormonii lor încep să se dezlănțuie” spun ei. Un băiat și o fată defilează pe stradă ținându-se de mână, amețiți de iubire și toți părinții văd testosteron și estrogen în spatele unei astfel de întâlniri.
Uitați-vă doar la cuvintele folosite pentru a descrie afecțiunea dintre doi tineri: „infatuare”, „dragoste aprinsă”, „iubire de licean/de cățeluși”. Dacă este percepută ca o iubire față de niște cățeluși, nu este tot iubire?
Sfaturi pentru părinți:
Nu vă băgați în sufletul său de la început
Respectați această primă dragoste neîmplinită
Nu săriți cu sfaturi!
Luați cât se poate de în serios dragostea copilului adolescent
Nu criticați, orice ați face, pe iubitul/iubita copilului
Cunoașteți pe primul iubit/prima iubită
Stabiliți împreună reguli
Dacă nu ați făcut-o până acum, vorbiți despre viața sexuală!



“Prima dragoste e ca primul pahar de şampanie: o spumă care te costă mult.” – Tudor Musatescu

autor: Mariana Gorea