Increderea in persoana iubita

Respectul și încrederea se câștigă în timp și pe cât de greu se câștigă, pe atât de repede se pierd. Ambele sunt verigi importante ce țin o relație împreună. Iubirea se clădește pe fundamentul acestor două valori umane și influențează uniunea dintre cei doi. Orice gen de relație între oameni se bazează pe încredere, mai ales o relație de cuplu!
Nivelul de încredere pe care îl putem avea în celălalt este în raport cu încrederea pe care o avem în noi, îmi este greu să cred că te poți încrede în cel de lângă tine mai mult decât în tine însuți.
Imaginați-vă o viață fără încredere : Partenerul vă verifică mesajele și nu poate accepta că este doar un prieten de la școală, vreți să împărtășiți un secret cu iubitul/iubita, dar nu sunteți siguri dacă vor păstra secretul.

Fără încredere, fiecare moment din viața ta devine un coșmar. Este dificil ca relațiile să prospere. De fapt, o relație fără încredere este pur și simplu haotică și disfuncțională.
Lăsând la o parte idealismul, clișeele romantice și mentalitatea gen "În cazul nostru, e altfel", s-ar putea spune că nu există nici un cuplu care să nu se confrunte cu diverse probleme.
Adesea, acestea țin mai degrabă de capitolul comunicare și este nevoie ca ambii parteneri să vină unul în întâmpinarea celuilalt și să știe "să lase de la el", cum se spune.

Ei bine, încrederea se construiește cu multă migală, însă este o construcție care merită. Ea nu se construiește neapărat cu lucruri și momente grandioase, ci mai degrabă cu momente mici.
Să ne imaginăm următorul tablou: ‘El vrea să vadă un meci pe care îl consideră important. Ce face? Își aduce lângă canapea câteva beri, semințe… se pune confortabil și se uită la tv. Pentru 90 de minute, timpul este suspendat pentru el. Ce face ea în tot acest timp? Nu există pentru el! Asta se întâmplă în foarte multe cupluri. Acum gândiți-vă că pe parcursul unei săptămâni pot exista 2-3 meciuri. Ce simte ea? Abandon! Ei bine, aici intervine problema încrederii. Dacă el observă că iubita/soția este supărată, ce face? Cum acționează? O privește și spune: "Nu am chef de ifosele ei! Vreau să mă uit la meci și basta!" Așa? Sau o întreabă: "Iubire, ce se întâmplă? De ce ești supărată? Cum pot să te ajut?"
Să disecam puțin cele două situații:
1. Atunci când el o ignoră și spune: ‘mi s-a luat de ifosele ei de femeie’; îi arată că îl doare-n cot de ea, ceea ce înseamnă că încrederea ei este făcută scrum.
2. Atunci când el o întreabă ce se întâmplă, ea se simte băgată în seamă, simte că se conectează cu iubitul ei și că el nu se gândește doar la ceea ce-l interesează pe el. Ăla este un moment în care încrederea acestui cuplu se poate consolida. Și totul începe cu o întrebare simplă: "Iubire, ce se întâmplă?"

Cu cât faci asta mai des, cu cât reușești să te conectezi cu partenerul/a mai mult, cu atât reușești să-ți consolidezi încrederea în cuplu. E doar o chestiune de conștientizare!
Conectarea chiar stă la baza încrederii dintre oameni.
Lipsa de încredere - cum o putem preveni?
Ceartă-te în mod cinstit. Nu invoca argumente care nu-și au locul în discuție; partenerul ar putea ajunge la concluzia că "lovești sub centură" și data viitoare va prefera să evite un conflict, cu riscul de a lăsa lucrurile nelămurire între voi. De ce? Simplu: nu mai are încredere că ești un interlocutor onest. Chiar dacă acestea nu au fost nici pe departe intențiile tale.

Respectă-i întotdeauna starea de spirit și nu porni de la premisa că este supărat pe tine sau că, din moment ce nu-ți spune ce-l frământă, ar putea avea ceva de ascuns. Este important și să nu exagerezi, făcând lucrurile să pară mai rele decât sunt. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să ignori o problemă, dar este bine să te asiguri că îi dai importanța pe care aceasta o are într-adevăr.

"Încrederea este virtutea iubirii." - Balzac

autor: Mariana Gorea