Gelozia la varsta adolescentei

Unul dintre sentimentele care distrug armonia de cuplu este gelozia. Deseori înţeleasă ca dovadă a iubirii, gelozia ajunge să provoace adevărate drame.
Gelozia are în spate o emoție legată de teamă, de neîncredere în propria persoană, de abandon, de respingere. În doze mici, ea are valențe pozitive, pentru că transmite prtenerului mesajul „îmi pasă de tine, mă interesează ce se întâmplă cu tine”. În lipsa ei, se poate naște ideea de nepăsare din partea celuilalt. 

Gelozia constă în una sau mai multe emoții, cum ar fi mânia, resentimentul, inadecvarea, neputința sau dezgustul. În înțelesul său original, gelozia este diferită de invidie.
Gelozia este descrisă mai bine ca teama de a pierde o persoană iubită în favoarea unei alte persoane. 
Gelozia nu ne este sub control pe deplin. Aceasta este o emoție naturală, instinctivă, pe care fiecare dintre noi o simțim la un moment dat sau altul. Problema cu gelozia este că ascunde alte sentimente și atitudini, care sunt dureroase pentru noi și pentru cei mai apropiati de noi.  Intensitatea sa adesea ascunde sentimente profunde de posesivitate, insecuritate sau rușine. Ceea ce stă în centrul geloziei, foarte des nu este amenințarea în sine, ci o nevoie intrinsecă de a ne chinui și a ne descuraja cu gânduri autocritice.

„Dacă nu ești gelos, înseamnă că nu mă iubești”; „Dacă ești gelos, înseamnă că nu ai încredere în mine”. Care este, de fapt, realitatea? Este gelozia benefică sau toxică în relațiile de cuplu?
Efectele geloziei asupra relației pot fi deopotrivă pozitive și negative, comunicând, pe de o parte, faptul că relația este suficient de importantă pentru noi încât să ne dorim să o protejăm, dar punând-o în același timp în pericol atunci când se manifestă disproporționat sau în absența unei amenințări reale.

Fetele sunt cele care vor să își confirme acest sentiment de gelozie prin diverse mijloace, cum ar fi:
● căutarea partenerului în diverse ore ale zilei și ale nopții cu scopul de a-l verifica;
● ori de câte ori vor avea ocazia să verifice telefonul sau contul de Facebook, o vor face;
● unele domnișoare se vor mulțumii să știe cu cine și, mai ales, unde își petrece partenerul timpul în  afara orelor petrecute împreună;
● sunt și situații în care reprezentantele sexului frumos vor încerca să își facă partenerul gelos doar pentru a-i testa reacțiile și interesul față de ele și de relația lor;
Băieții își manifestă un pic diferit acest sentiment, ei apelând la reacții diferite, cum ar fi:
● interzicerea partenerei de a purta diverse accesorii vestimentare;
● reacționarea în mod bizar atunci când partenera este privită sau apreciată în vreun fel de un alt bărbat;
● neacceptarea ieșirilor partenerei în diverse grupuri sau locuri fără acesta;
● contorizarea timpului în diverse situații (de ce te-ai întors cu jumate de oră mai târziu de la antrenamente? sau de ce ți-a luat atâta timp să te intorci de la ore?);
● marcarea teritoriului prin cadouri pe care femeia trebuie să le poarte sau să le foloseasca (ex: inelul de logodnă, verigheta, brelocul cu poza de cuplu etc.);
● agresivitatea pentru a domina „persoana iubită“;
● încercarea de dominare a femeii pentru ai fi mai ușor să o controleze în orice situație;

"Gelozia e fiica iubirii pe care însă de multe ori o ucide cu veninul ei." Lorenzo Stramusoli

autor: Mariana Gorea