Bun Venit, Bobociilor de Clasa a IX-a! Un Nou Început pentru Bobocii de Clasa a IX-a

Rezistenta la stres

În secolul vitezei, atât timpul pentru noi înșine, cât și pentru ceilalți începe să fie pe cale de dispariție. Lipsa timpului pentru relaxare și odihnă, munca în exces, mâncarea procesată și sedentarismul fac din stres un “modus vivendi”.
Ce este stresul?Stresul reprezintă răspunsul corpului la un factor agresor fizic, mental sau emoțional, reacționând ca un mecanism de apărare naturală a corpului pentru supraviețuire.
În mod normal, tindem să credem că stresul este provocat de evenimentele negative ce au loc în jurul nostru, însă nu trebuie deloc ignorate și evenimentele fericite care ne dau bătăi de cap și pot contribui la creșterea nivelului de stres.
Ceea ce pentru o parte dintre noi poate părea un eveniment neplăcut, pentru alții poate însemna un eveniment normal de viață, care trece fără a lăsa în urmă vreun ecou.
Totul depinde de percepția fiecăruia, de cum apreciem neprevăzutul ca sursă de stres, și de nivelul de rezistență la acești factori.
Există un stres pozitiv, denumit eustres, care are la bază atitudini optimiste și ne ajută să acționăm, să evoluăm și să facem față provocărilor.
Deopotrivă există și cel negativ, denumit distres, care are la bază atitudini pesimiste și pe care îl resimțim ca pe o situație copleșitoare, care ne îngreunează sau chiar ne blochează găsirea de soluții. În plus, trebuie menționat și faptul că stresul negativ menținut pe o perioadă mare de timp poate avea efecte nocive asupra performanțelor, productivității și chiar asupra sănătății.
Modul în care reacționăm și facem față stresului nu ține doar de modul în care suntem construiți psihic să reacționăm la diverse situații, ci și de o mulțime de factori externi. În cazul în cazul în care ești o ființă singură și cu tendințe de izolare, vei trece mai greu peste obstacolele vieții. Însă când ești sociabil, ai în jurul familia și prietenii, aceștia vor funcționa mereu ca un ajutor.
Cum devenim mai rezistenți la stresul negativ
Învăța să te odihnești.  Acest lucru înseamnă să îți faci un program de somn pe care să îl respecți. Astfel vei combate oboseala fizică și psihică, precum și momentele de surmenaj și stres. Pe timpul zilei deconectează-te de la ceea ce faci. Ascultă muzică sau, dacă situația îți permite, dansează sau execută câteva exerciții de întindere și relaxare a musculaturii.
Fii activ/activă.  Mergi la sală, aleargă prin parc, ia cursuri de dans, înoată, practică Yoga, fă orice sport care îți place și care te ajută să te relaxezi.
Ai grijă să mănânci sănătos. Adoptă un stil de alimentație prin care să asiguri organismului necesarul zilnic de vitamine și minerale. De exemplu, fructele și legumele proaspete, fructele uscate și peștele preparat la aburi, îți vor asigura toți nutrienții necesari pentru a evita starea de oboseală și stresul.

"Stresul este schimbare, iar în sine nu este nici bun, nici rău." - Pauline Boss

autor: Mariana Gorea