Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

A doua sansa

Când cineva te rănește prima dată, te ia pe nepregătite, în mod neașteptat, imprevizibil. Ierți, admiți că a fost o greșeală pe care și celălalt o regretă. Ar trebui să fii prea dur, prea puternic să tragi concluzia că acea persoană nu este potrivită pentru o relație cu tine și să o închei pe loc. Există și astfel de persoane. Părerea mea e că oricine merită o a doua șansă. Nu uita că un partener care te iubește nu va dori să-ți provoace suferință NICIODATĂ.
De regulă, nu există dragoste fără suferinţă. Este un risc pe care ni-l asumăm, sperând la ce e mai bun, dar nu există nicio garanţie. Dragostea nu e un lucru simplu, e nevoie de efort şi de altruism în vremuri grele.
Relaţiile se termină dintr-o mulţime de motive. Uneori, doi oameni se despart şi decid reciproc să o ia pe drumuri diferite. Dar, de cele mai multe ori, se ajunge aici pentru că unul dintre parte
A te îndrăgosti şi a-ţi oferi inima cuiva sunt vulnerabilităţi care necesită încredere. Atunci când iubeşti pe cineva, crezi că acea persoană nu te va răni, ci se va purta cu grijă. Deci, atunci când ţi se va frânge inima, vei suferi enorm.
Cu încredere, voință și răbdare, multe probleme de cuplu se pot rezolva împreună, chiar și cele grave. Însă uneori, unul dintre voi nu are încrederea, voința sau răbdarea necesară de a încerca. Uneori, nu poți ierta; alteori, nu vrei să schimbi lucruri ce ar trebui schimbate; și alteori, nu ai încredere că se poate mai bine…


Reacționăm diferit atunci când un om drag, la care ținem în mod cu totul special, ne provoacă o durere sufletească. Este vorba despre rezistența fiecăruia, despre capacitatea de a simți sau de a tolera. Și nu e vorba neapărat de reacție cât de gestionarea unei astfel de situații. O persoană rănită, dezamăgită, poate cădea pradă depresiei, poate țese planuri de răzbunare sau poate depăși momentul spunându-și că nu merită să i se întâmple așa ceva. 
Dacă relația de cuplu merită sau nu a doua șansă este un răspuns pe care trebuie să-l găsiți, înainte de a încerca din nou, de a vă împăca, este bine să vă gândiți la unele lucruri legate de cuplul pe care l-ați format.
Pe de altă parte, după un timp separați, timp în care v-ați gândit la ceea ce ați avut și ați pierdut, aveți șanse să vă bucurați de un nou început : aceasta însă doar și doar dacă încercați mai mult, dacă vă conștientizați punctele slabe și punctele tari și dacă faceți schimbări în relația voastră de cuplu.
Când perioada de despărțire nu a făcut decât să vă arate cât de mult aveți nevoie unul de altul.  Când timpul fără fostul partener ți-a arătat cât de importantă era relația, cât de fericit/fericită te făcea partenerul, poate că merită să vă acordați o a doua șansă. Dacă despărțirea vă face să suferiți pe amândoi, atunci împăcați-vă – un sfat rațional, pe care l-am primit și eu de la o bună prietenă, căci ce rost are să stați separați dacă ambii suferiți din această cauză?! Dacă aveți probleme, ele se pot rezolva împreună, atât timp cât dorința voastră este să fiți din nou împreună. Când îți este dor de fostul partener și știi că și el/ea simte la fel, atunci asumați-vă un risc și încercați din nou. 
Relația de cuplu merită a doua șansă doar dacă ambii conștientizați că va trebui să vorbiți și să ajungeți la anumite căi de a îmbunătăți ceea ce nu a mers între voi. Atenție : a te împăca sperând că problema dispare doar ignorând-o va duce la eșec! Oricare a fost motivul despărțirii, trebuie să aveți încredere că puteți trece peste acesta. Dacă au fost certuri constante – trebuie să găsiți căi să îmbunătățiți comunicarea; dacă a fost nevoia cuiva de altceva, de apreciere și afecțiune pe care nu le avea în cuplu – trebuie să schimbați unele lucruri și să nu uitați să oferiți partenerului ceea ce are nevoie.
Merită să vă acordați o a doua șansă dacă acum știți ce era bine și ce nu era bine și știți ce ar trebui să faceți altfel odată cu noul început. Doar atunci când știți ce trebuie să faceți pentru a fi un cuplu armonios, un cuplu fericit, un cuplu mai puternic. Atunci când ați realizat, în urma despărțirii, cât de mult vă doriți, cât de mult aveți nevoie unul de altul și cât de important este să vă arătați unul altuia afecțiune si apreciere.


Vreau să citez ceva dintr-o carte, care pentru mine, această carte, e o lecție de viață:
"Auzim deseori în jurul nostru „orice om merită și a doua șansă” și nu pot să zic că nu sunt de acord cu chestia asta. Fiecare dintre noi va greși mai devreme sau mai târziu și merită o altă șansă pentru a-și spăla„păcatele ” sau pentru a demonstra că a fost o greșeală pe care nu mai are de gând s-o facă.  De cele mai multe ori despărțirile nu sunt definitive, atunci când ele se întâmplă pentru prima dată, ci sunt un fel de ultimatum sau ante-ultimatum sau ante-ante-ultimatum. Dar vorbim de o decizie gândită, analizată din toate unghiurile și în cele din urmă asumată. V-ați despărțit , să spunem definitiv. Apoi unul din voi încearcă să facă primul pas spre împăcare, însă se lovește de un sloi de gheață amestecat cu încăpățânare și muuuuult orgoliu. Următoarea întrebare care-ți vine în cap e „Și acum, ce fac?”. De cele mai multe ori nu ai prea multe opțiuni. 

Vine întrebarea adresată acelui sloi de gheață : de ce nu-i acorzi a doua șansă? Sunt convins că vei găsi multe motive, dar sunt ele cele adevărate, cele care stau cu adevărat nemișcate între tine și el/ea ? De ce nu-i acorzi a doua șansă ? Crezi că va greși din nou, nu ? Că te va dezamăgi din nou, iar tot ce-ți spune atunci când ți-o cere sunt doar vorbe goale ? Poate ai dreptate, dar cred că ar fi bine să i-o acorzi. Îmi vei spune că ciorba reîncălzită nu e la fel de bună ca prima dată, dar de ce a doua zi mănânci din ea ? De ce nu o arunci , pur și simplu ? Știu, nu-mi poți răspunde. Hai să-ți zic ceva : ai văzut vreo casă luând foc sau vreo casă luată de ape ? Dacă nu, îți descriu eu pe scurt : în urma ei nu mai rămâne absolut nimic , decât pământul de sub ea. Însă ea se poate reconstrui de la 0 și poate fi mai frumoasă sau mai urâtă decât prima . Poate fi mai sigură sau mai șubredă decât prima. Totul depinde de cel care dorește să o reconstruiască. Așa e și relația la șansa nr. 2. 

Depinde de voi dacă vreți să fie mai frumos sau mai urât. Vă puteți aprecia mai mult, respecta mai mult, iubi mai mult sau vă puteți certa din ce în ce mai des. Doar că pentru a doua variantă nu văd de ce v-ați acorda șansa nr. 2. Bănuiesc, că dacă o acorzi vă doriți să fie mai bine, mai plăcut pentru amândoi. Și dacă o vei acorda nu o vei face pentru a șantaja mai târziu sau pentru a demonstra cuiva că nu ești atât de „malefic” și că tu ai vrut să fie bine. Nu ! Proiectați și apoi reconstruiți împreună . Fiți doi ingineri, arhitecți sau ce vreți voi care au aceleași idei, dorințe,vise. Nu e greu deloc, dacă amândoi vă doriți asta cu adevărat." - Jurnalul Unui Adam

Voi încheia cu un citat din aceeași carte:
"Dacă așteptați să vină alți ingineri, arhitecți, constructori în viața voastră, vă spun de pe acum, nu vor construi la fel cum ați face-o voi doi. " - Jurnalul Unui Adam

autor: Mariana Gorea