Există prietenie după iubire?

Cei mai mulți dintre noi credem că din prietenia dintre un băiat și o fată sunt mari șanse să se nască, la un moment dat, dragostea. Dar există prietenie după dragoste? Mai este loc de ea după ce dragostea s-a stins?

De multe ori v-ați întrebat sau ați fost întrebat de altcineva dacă credeți în prietenia dintre un băiat și o fata după o despărțire. Ei bine, să știți că situațiile variază, după părerea mea, în funcție de persoane. Nu contează cum a avut loc decizia de separare, ci emoțiile cu care au rămas ambii parteneri. Pe de o parte, în momentul în care a apărut o trădare, o dezamăgire sau a fost o relație toxică, atunci acestea pot crea anumite stări negative și noi ne-am provoca rău, dacă am continua să menținem o anumită relație cu acea persoană. Pe de altă parte, sunt relații care cresc în cadrul unor prietenii. Atunci persoanele ar putea spune „aș vrea să rămânem prieteni”. Până la urmă persoana respectivă te cunoaște foarte bine, ea îți poate da sugestii, îi poți cere sfaturile acelei persoane.
Foarte multă lume evită să lege prietenii. Unii chiar cred că doi oameni capabili să păstreze o prietenie nu s-au iubit cu adevărat niciodată. Nu sunt de acord cu astfel de afirmații.

Prietenia cu un fost iubit are avantaje incontestabile . El este omul care te-a văzut deja în toate ipostazele (OK, și tu pe el). Poate nici mama nu știe atâtea despre tine câte a văzut el în relație.
Succesul sau eșecul încercării de a obține o relație de prietenie cu un fost partener depinde într-o mare măsură de structura de personalitate a fiecăruia. Sunt persoane care nu concep posibilitatea de transformare a unei relații sentimentale în amiciție; ei consideră că în cazurile în care se încearcă asta, ori nu a fost dragoste la mijloc, ori cel puțin unul din parteneri speră ca la un moment dat lucrurile să redevină ceea ce au fost. Altele cred că acest lucru este posibil, dar că nu se obține imediat, ci în timp, cu eforturi de ambele părți și se poate asemăna cu echilibristica pe un teren alunecos.

Deși există cupluri care recurg la această variantă după ce și-au spus adio, majoritatea nu înțeleg acest fenomen. Printre care eram și eu, dar nu despre asta vorbim! De când sunt lumea și pământul, decizia de a te desparți survine, de obicei, în urma unei neînțelegeri, nepotriviri de caracter, infidelități, gelozii excesive, agresiuni, lipsă de respect și lista poate continua… Fapt ce conduce la supărarea, rănirea, frustrarea unuia dintre parteneri. Si atunci, cum își poate acesta vindeca sufletul pe deplin, fiind dispus să intre într-o nouă relație cu cel/cea care i-a frânt inima? Prietenia presupune afectivitate, implicare, devotament, sinceritate, confidențialitate, respect și, nu în ultimul rând, compatibilitate între două persoane.
Unele cupluri aleg să facă mai întâi o pauză înainte de despărțirea definitivă. Să vadă dacă se mai poate repara ceva. Și dacă nu se mai poate, cum vor fi de-acum înainte? Iată câteva sfaturi care să vă ajute să hotărâți dacă veți rămâne sau nu prieteni.

●Discutați cu sinceritate : Vreți să rămâneți prieteni după ce relația voastră s-a sfârșit? Este important să vreți amândoi același lucru. Nu se poate doar pe jumătate, nu se poate dacă doar unul dintre voi își dorește. Mai important este să nu deveniți dușmani, dacă prieteni nu puteți rămâne.
●Respectați limitele : Să fiți prieteni după ce ați fost un cuplu este ușor numai în teorie. Ca să fie și în practică ar trebui să puteți fi capabili să lăsați trecutul în urmă, acolo unde este locul lui. Nu mai este loc de sărutări. Asta ar provoca și confuzie, și durere.
●Nu îi luați în seamă pe cei care vă condamnă : Cei care vă cunosc vă pot pune la îndoială decizia de a rămâne prieteni. Sau vă pot spune că greșiți fundamental. Amintiți-vă că este decizia voastră, vă privește doar pe voi doi. Dacă voi chiar puteți fi prieteni, cu adevărat, le veți închide gura demonstrându-le.

autor: Mariana Gorea