LECTURI

 


Știm că cele mai noi și amuzante trenduri de pe Tik Tok vă captează atenția și vă bucură zilele, mai mult decât lista obligatorie de lecturi pentru examenul de Bacalaureat, dar mi-am propus ca în următoare rânduri să vă recomand câteva lecturi cel puțin interesante, care să vă demonstreze cât de cool este lectura, dacă încă aveți dubii. Vă propun așadar o listă de lecturi care pe lângă faptul că au o narațiune intrigantă, dețin și multă substanță.

  1. 1984, George Orwell

Cu toții am auzit povești despre perioada comunismului, despre cenzură, despre greutățiile perioadei pe care părinții și bunicii noștri au trebuit să le îndure. Ca să nu mai menționăm lipsa de exprimare liberă și lipsa intimității. Și deși poveștile sunt multe și diverse, generațiile din ziua de astăzi nu se pot apropia de atmosfera anilor de opresiune. Cartea lui Orwell ne ajută să înțelegem mecanismele unui sistem politic totalitar prin povestea fascinantă și intigrantă a lui Winston Smith, un funcționar al Ministerului Adevărului care este prins în jocurile unui guvern atotștiutor și atotputernic (probabil ați auzit de Big Brother), care supraveghează fiecare mișcare a cetățenilor săi și distruge întregul înțeles al istoriei. Atmosfera distopica și lecția integrată de istorie fac ca romanul lui Orwell să fie o lectură provocatoare.



  1. 451 Fahrenheit, Ray Bradbury

Dacă tot am menționat termenul de distopie, o altă carte care ar putea foarte ușor să vă prindă în mrejele sale este romanul lui Ray Bradbury, 451 Fahrenheit. Romanul se construiește în jurul ideii că societatea modernă va ajunge în punctul în care va dori abolirea, distrugerea culturii, a istoriei și implicit a literaturii. Bradbury creează un univers în care cărțile sunt interzise, iar posesia lor considerată un delict grav. Cărțile deținute în mod ilegal ajung să fie arse iar posesorul acestora aspru pedepsit. Cât de departe poate ajunge un om pentru apărarea culturii și a identității,puteți afla din acest roman!


  1. Zile de Crăciun, Jeanette Winterson

Mai este foarte puțin până când vom simți din nou feeria sărbătorilor de iarnă, și ce ne poate ajuta să intrăm în spiritul sărbătorilor mai bine ca o lectură frumoasă și amuzantă, propusă de Jeanette Winterson? Vă spun eu! Nimic! În aceast volum ne întâlnim cu 12 povești care încearcă să introducă cititorul în spiritul Crăciunului prin întâmplări misteriose, coincidențe interesante, episoade hilare și miraculoase. Winterson are un dar aparte de a broda povești cu valori morale, astlfel că nu simțim că autoarea ne ține adevărate lecții despre umanitate și viață, ci că pătrundem pe un tărâm al fantasticului unde ne lovim de mici reflexii ale realității.

  1. Jane Eyre, Charlote Bronte

Romanul clasic al lui Charlote Bronte se dovedește a fi o lectură foarte apreciată mai ales în rândul fetelor. Povestea tinerei Jane care pornește solitară în căutarea unei noi vieți este plină de suspans, controverse și coincidențe cel puțin ciudate. Este o poveste care conturează o dragoste matură și frumoasă, între tânăra Jane și misteriousul domn Rochester, dar mai presus de asta, este un buildungsroman (că tot vă pregătiți pentru BAC), o poveste a emancipării femeii într-o lume masculină.


  1. Seria Harry Potter, J.K. Rowling

Știu că în ultima vreme seria Harry Potter a renăscut și că poate mulți dintre voi sunteți familiari cu povestea magică. Dar poate încă mai sunt câțiva dintre voi care nu au pătruns în lumea fantastică a lui J.K Rowling. De ce merită să o faceți? Pentru că veți întâlni un univers al magicului, în care orice este posibil, în care frica este un sentiment trecător, iar răul doar un instrument care ajută protagoniștii să vadă frumosul. Pentru că pe lângă creaturi ireale, vrăji și poțiuni, puteți explora o poveste despre prietenie, curaj, înfrângerea fricii și solidaritate. Îndrăzniți să vă deconectați de realitate, pandemie și școală printr-o poveste ce se dovedește a fi nemuritoare!


  1. Basme

O să spuneți că nu mai sunteți copii mici, că nu citiți ceva atât de banal și previzibil precum un basm și că ați evoluat. Trebuie să vă contrazic și să vă îndemn să vă întoarceți atenția către primele lecturi, care s-au dovedit a fi de căpătâi pentru fiecare dintre noi. Le veți privi cu alți ochi, mai maturi, mai înțelepți (??) și le veți găsi noi înțelesuri. Structura lor universală le face să fie mereu actuale, putând fi adaptate vremurilor în care trăim. Nu vă temeți să mai fiți copii chiar și pentru câteva pagini :D


Extra list


  1. Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee.

  2. Hoțul de cărți, Markus Zusak.

  3. Marele Gatsby,F.Scott Fitzgerald.

  4. Stăpânul inelelor, J.R.R. Tolkien.

  5. Șoareci și oameni, John Steinback.

  6. Minunata lume nouă, Aldous Huxley.

  7. Jurnalul unui adolescent miop, Mircea Eliade.

  8. Portretul lui Dorian Grey, Oscar Wilde.

autor: prof. Moldovanu Andreea Mirela