Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

Sportul la varsta adolescentei


Sportul reprezintă una dintre cele mai bune școli ale vieții în care învățăm să ne cunoaștem unii pe alții, să ne evaluăm aptitudinile și slăbiciunile, să respectăm reguli de conviețuire în colectivitate, să trecem peste un eșec și să fim mândri când ne depășim limitele.

Toți adolescenții ar trebui să practice activități fizice, sau chiar un sport de performanță. 

Am colegi care prefera sa faca "meditatii" in sala de sport decat la matematica. Sau altii care refuza o intalnire cu o colega doar ca sa bata o minge  pe terenul de sport la scolii. Poate de cele mai multe ori nu suntem de acord cu ei, insa miscarea, sportul, insemana sanatante. 

Nu cauta scuze cand e vorba de sanatate, timp sau bani. Timp pentru sport cu siguranta vei gasi iar echipamente sportive la un pret accesibil de asemenea. Nu conteaza daca esti in curtea scolii sau pe un teren de sport, la o sala sau chiar pe un camp, o minte sanatoasa sta intoteauna bine intr-un corp sanatos. Asa ca fa miscare. a sport.

În cazul sportului de performanță, principalul risc este angajarea lor totală în această activitate, studiile rămânând pe un plan secundar, astfel că, în loc să fie un prilej de bucurie pentru întreaga familie, poate fi un izvor de conflicte.

Despre adolescență putem spune că este vârsta schimbărilor uimitoare, a marilor pasiuni, dorințe și ambiții.

Din ce în ce mai mulți adolescenți preferă să stea cu telefonul în mână sau pe calculator în loc să facă un sport, ceea ce nu este deloc bine.

Există foare multe sporturi recomandate pentru o bună dezvoltare a adolescenților cum ar fi:

 Înotul – acest sport ajută la îmbunătățirea rezistenței fizice a corpului, la dezvoltarea flexibilității și sporește capacitatea de concentrare;

 Volei – determină dezvoltarea vitezei de reacție și crește capacitatea de concentrare;

 Dansul – acest sport crește rezistența fizică, imunitatea, îmbunătățește coordonarea mișcărilor, dezvoltă mobilitatea, flexibilitatea și sporește încrederea de sine.

Daca iti place tenisul nu te limita a-l privi la televizor. Este un sport care a devenit din ce în ce mai popular în România (grație succeselor obținute la turneele ATP și WTA de jucători precum Simona Halep, Horia Tecău, Sorana Cârstea), și care îți aduce numeroase beneficii fizice și mentale.

Spre deosebire de alte sporturi, tenisul îți pune în mișcare atât partea de sus a corpului (brațele, umerii și spatele), cât și picioarele (de la fese, la glezne). Astfel, îți vei tonifia toate grupele de mușchi și te vei menține în cea mai armonioasă formă.

Participarea la competiţii este foarte solicitantă pentru sportivi, iar în lipsa unei gândiri pozitive şi a unei comunicări eficiente între membrii echipei succesul este mai greu de obţinut. Antrenamentele intense, alimentaţia adecvată şi voinţa nu sunt suficiente pentru a fi performant în acest domeniu. Este nevoie şi de pregătire psihologică pentru a mări capacitatea de concentrare, motivarea, echilibrul emoţional şi încrederea în sine.


Emoțiile joacă un rol central în sportul de performanță. Sentimentele sau emoțiile care generează determinarea de a atinge obiectivul propus, frustrarea unei ratări sau vinovăția în urma obținerii unui rezultat nedorit, au efecte asupra performanței sportivului.

Emoțiile negative determină o încetinire a ritmului. Frustrarea și furia, pe măsură ce se intensifică, generează tensiuni musculare, dificultăți de respirație și afectează capacitatea de coordonare a mișcărilor. De asemenea, cantitatea de energie scade și astfel se instalează mai rapid starea de oboseală.


“Am urât fiecare minut de antrenament, dar am spus: Nu renunța. Suferă acum și trăiește tot restul vieții tale ca un campion.” - Muhammad Ali

autor: Mariana Gorea