Din literatura Young Adult povestim despre cartea Six Of Crows de Leigh Bardugo

FĂRĂ GRANIȚE

Ultimii doi ani s-au dovedit a fi prin excelență dificili din orice punct de vedere. Am suferit după sentimentul de comunitate, după comunicare și mai ales după libertatea de a călători. Din fericire pentru elevii școlii noastre, toate aceste impedimente au ajuns la un bun sfârșit printr-o oportunitate minunată. Elevii claselor a X-a B, a XI-a B și a XII-a B , împreună cu doamnele profesoare Chira Sorina și Moldovanu Andreea Mirela (subsemnata) , au făcut parte timp de trei săptămâni în Proiectul Erasmus Acțiunea KA1-VET ,” Mobilitate și flexicuritate pe piața muncii pentru stagiarii VET”. Locația nu a fost alta decât minunata și însorita Lisabona. 

Elevii, apaținând profilului Turism, au avut oportunitatea de a-și desfășura stagiul de practică în cadrul a trei companii portugheze: Nosso Tejo (firmă specializată în transport turistic), Boost ( transport turistic) și Hotel Metropolitan ( domeniu hotelier). Experiența a fost menită să le dezvolte competețele deja acumulate pe timpul anului școlar dar și să îi ajute să asimileze și să aplice competențele noi, dobândite în timpul practicii. Evident că pe lângă aceste aspecte profesionale și pur tehnice, elevii au profitat de ocazie și au absorbit cultura și civilizația portugheză. 

Trei săptămâni au avut la dispoziție pentru a obeserva îndeaproape stilul de viață, mentalitatea și mecanismul portughez. Diferențe, comparații și opinii, toate au dus spre aceeași concluzie: experința europeană nu aduce decât dezvoltare. În timpul liber, elevii au vizitat cele mai emblematice puncte turistice din Lisabona și împrejurimi (Castelul Saint Jorge, Catedrala Se, Igreja De Santo Antonio, Stadionul și Muzeul Benfica, Belem, Sintra,Cabo da Roca, Boca do Inferno, Cascais), moment în care au realizat că grija cu care portughezii își tratează istoria și patrimoniul , este inegalabilă.



Lăsând toate aceste detalii mai degrabă profesionale, experiența aceasta a fost una incredibilă și pe plan social. Oportunitatea de a vizita și asimila tot ce ține de o cultură străină este una specială, fără pic de îndoială. Dar oportunitatea reală a fost cea de a petrece timp cu elevii într-un altfel de mediu, mai puțin restrictiv și mai puțin formal. Am avut onoarea de a descoperi elevi deștepți, plini de ambiții și vise, elevi care au o dorință arzătoare de a fi ascultați și mai ales înțeleși. Elevi care au opinii, elevi care au viziuni. Elevi care au un simț al umorului extraordinar, elevi care merită apreciere. Elevi care știu să fie respectoși, știu să aprecieze, elevi care spun o glumă bună doar pentru a-și pune un zâmbet pe față în momentele tensionate sau stresante. Această experiență nu a fost revelatoare doar pentru elevi, ci și pentru noi, cadrele didactice. Avem copii frumoși, trebuie doar să-i ascultăm!

Pentru toți cei care se gândesc la o astfel de experiență, elevi și profesori deopotrivă, acceptați provocarea! Veți vedea că dezvoltarea nu are granițe...

Prof. Moldovanu Andreea-Mirela