Sporturile de iarna - distractie si antrenament fizic

 


Schiatul este o pasiune care se deprinde din anumite cauze. Poate te uiti la televizor si vezi concursurile sau poate pur si simplu mergi in weekend la munte si vezi Frumusețea ,, sportului alb’’.

Experienta mea a inceput cand aveam 4 sau 5 ani din dorinta de a invata un sport de iarna, sa pot face si altceva inafara de oameni de zăpada sau sa merg cu sania.Vedeam multi copii care practica sportul alb si vedeam cat entuziasm se afla in practicarea lui..Părinții mei au cautat un monitor de schi pentru a avea sansa sa invat ceva sigur.

Sporturile de iarna sunt distractive si in acelasi timp sunt o forma de antrenament fizic intens, mai ales schiatul. Schiatul este un sport care implica aspecte fizice, mentale, sociale si emotionale. Combina antrenamentul fizic in aer liber cu timpul petrecut in natura si expunerea la soare chiar si in sezonul rece.

Schiatul este un exercitiu care suporta greutatea corpului, iar genunchii si articulatiile lucreaza din greu pentru a sustine tensiunea pe masura ce corpul se roteste. De asemenea, acest lucru creste rezistenta la nivelul genunchilor si ofera flexibilitate articulatiilor si muschilor. Sustine sanatatea oaselor, care devin mai rezistente.

Care sunt riscurile?

Schiatul ar trebui sa fie invatat doar de la profesionisti si monitori speciali.

Sunt atatea accidente pe pârtiilor , tocmai din cauza inconștienței începătorilor care nu se asigura si nu învață in siguranța de la început. Sunt multi care cred ca acest sport se poate învața si pe cont propriu pentru ca nu pare atât de greu din perspectiva celor care se uită de pe marginea pârtiei. Recomandarea tuturor pentru a evita accidentele este sa inveti doar de la oameni specializați pentru acest sport.


Adrenalina este unul din principalele sentimente cand practici acest sport. Atentia trebuie sa fie sporita pe toata durata practicarii pentru ca sunt si alti oameni pe partie.

In comparație cu alte pârtii din afara țării , din pacate, la noi inca se gasesc denivelări si pietre foarte multe pe pârtii..un mare dezavantaj..iti poti strica schiurile/placa , din cauza gheții aluneci si se pot intampla niste accidente de care un va raspunde nimeni niciodata..

Un exemplu ar fi stațiunea Straja, din județul Hunedoara, unde se regăsește mult tineret cat si condiții bune comparativ cu alte stațiuni din țara noastră.

Ceea ce tine si de petreceri in aer liber , fie ele la baza pârtiei , in mijloc sau chiar in vârf , sunt cele mai potrivite pentru tineri si adolescenți.

Legat de taberele pentru copii , recomand Straja din nou, pentru ca exista multe pârtii de începători care sunt potrivite pentru astfel de activități , iar monitori sunt tineri , dar cu experienta.

Schiatul trebuie tratat ca un sport extrem, având multe riscuri , dar , cu ajutorul echipamentului special , mai ales casca de protecție care un ar trebui sa lipsească, mai ales in rândul începătorilor in acest sport.

Sentimentele adunate in timpul practicării , un pot fii explicate decat cand ai de a face cu situatia in sine. Începând de la adrenalina produsă pana la cele mai puternice emotii care sunt legate in mare parte de modul in care se schiază pe pârtia respectiva, depinzând in mare parte si de condițiile meteo.



Consider ca , iubitori acestui sport ar trebui sa fie foarte atenți , atat la ei cat si la ceilalți participanți , deoarece exista si oameni care doar se plimba pe partie chiar daca nu au de a face cu acest sport.

Iubesc acest ,, sport alb” din copilărie si mereu astept sezonul rece pentru a putea merge ori de cate ori am ocazia , mai ales pentru mișcarea in aer liber, conexiunea cu natura si relaxare. Recomand din tot sufletul , fara nicio frica , sa încercați macar o data practicarea unuia dintre aceste sporturi extreme.