Bun Venit, Bobociilor de Clasa a IX-a! Un Nou Început pentru Bobocii de Clasa a IX-a

Întrebări?

 

Prețurile bunuri-lor mereu m-au fascinat din mai multe puncte de vedere, în primul rând mi se pare interesant să calculezi prețul unui obiect cumpărat comparativ cu un obiect făcut de mână și să calculezi cât valorează munca pe care ai depus-o pentru a creea singur acel obiect.

Dar astea sunt lucruri pe care le poate sesiza toată lumea, câteodată trebuie să îți pui întrebări puțin mai îndrăznețe, așa cum am făcut eu când am fost cu proiectul Erasmus în Germania. Am stat în gazdă la 2 persoane foarte inteligete care mi-au deschis într-un fel ochiii, mi-au explicat cum funcționează salariile și taxele pe venit la ei în țară. Diferență absolut enormă la noi în țară minimul pe economie find de 3300lei (brut), net find aproximativ 2080lei sau 420EUR (context)


În Germania treaba stând destul de diferit, minimul de economie find de 12.5EUR ora, la JUMĂTATE de normă ar veni 1042EUR brut, diferența este mare, dar nu uriașă d.p.d.v al salariului brut, dar un lucru este extrem de diferit, taxele. Taxa pe venit nu există... la orice venit sub 11.600EUR, un sistem se pare că foarte funcțional. Văzând asta ai zice că „prețurile sunt 100% mai mari ca la noi în țară” și da, îi adevărat, dar doar în unele situații, alimentele sunt la fel dacă nu, chiar mai ieftine ca la noi în țară.


Și te întrebi: „Dece avem noi o situație financiară așa slabă în țară?” și toată lumea o să spună ceva diferit, dar eu personal mă tot gândesc la un lucru, dece nu este niciun produs de pe rafturile din magazine fabricat/preparat în România?

Conform wikipediei, 25% din puterea de muncă din românia este acordată agriculturii, suntem cei mai mari producători de floarea soarelui din europa, suntem cei mai mari producători de legume din peninsula balcanică și printre cei mai mari producătoi din Europa, dar totuși, dacă avem și resurse precum metale prețioase petrol, și avem o poziționare geografică foarte, ba chiar extrem de bună, dece nu avem un nivel de trai mai ridicat?

Am o teorie, noi, ca și popor suntem needucați, toți ne-au pus semințele în mână și ne-au pus să le dăm răsaduri, nu suntem destul de educați pentru a susține economiile locale, tot ce vindem vindem altora fără valoare adăugată, lucru care automat scade din valoare produsului și cumpărăm toate produsele din exteriorul țării.

Am să dau un exemplu în, opinia mea, coerent. Noi Românii vindem foarte mult lemn în exterior, extrem de mult. Mult din el ajunge în Austria, cei mai mari distribuitori de mobilă din Europa, cred că este destul de clar unde vreau să ajung... Ce valoare are o masă comparativ cu lemnul din care este făcută?

Problema aceasta este legată de extrem de multe lucruri, în principal ignoranță și lene, noi așteptăm ca fructele și legumele să depună tot efortul și noi doar să le scoatem din pământ și să le vindem unde sunt mai scumpe, dar nu îi vina fermierilor, problema este lipsa motivației, făcând trimitere la povestea cu Germania, produsele sunt ieftine acolo dintr-un motiv, lumea a învățat să își susțină bussiness-urile locale și cumpără doar produse din apropiere.

Eu personal nu aș fi fost curios de lucrurile astea dacă nu aș fi văzut cum sunt alte părți ale lumii ca să fiu conștient de situația lucrurilor din jurul meu, personal cred că alături de puțină încurajare de la oamenii de încredere ai statului și puțină motivație materială sub formă de recompense se pot face schimbări, dar am învățat că oamenii trebuie să își ia în calcul impactul asupra lumii în care trăiește.

autor: Cezar P.