In vizita la medicul Stomatolog

Nu toți dintre noi sunt informați îndeajuns cu privire la ceea ce înseamnă un medic stomatolog și afecțiunile care apar în lipsa vizitei noastre la acesta. Așa că haideți împreună să atingem mai multe subiecte legate de acest lucru pentru a ne informa mai bine.

A.Periajul Dentar Și Alimentele Care Ne Mănâncă 
Dinții
Periajul dentar trebuie realizat sistematic, de două ori pe zi, iar tehnica de periaj trebuie să difere în funcție de tipul periuței.Este important să ținem cont de următoarele lucruri:
*cât timp ne spălăm
*cum ne spălăm
*frecvența
*ceea ce folosim pe lângă periuță, iar aceste lucruri alternative ar trebui să fie:apa de gură, ață dentară, dușuri bucale, periuța interdentară.



Însă câtă lume știe cum arată o periuță interdentară? Haideți să aflăm împreună cum arată și la ce este folositoare.
O perie interdentară arată ca o perie de spălat sticle, în miniatură . Periuțele interdentare se folosesc exact ca și scobitorile .Aceasta se introduce în spațiul interdentar din direcție vestibulară și se efectuează câteva mișcări vestibulo-orale și oro-vestibulare. La dinții laterali poate fi necesară introducerea periei dinspre oral .Trebuie menționat faptul că apariția sângerării la primele utilizări ale periuței interdentare este un fenomen normal și se datorează preexistenței inflamației la nivelul țesuturilor moi.

O întrebare foarte importantă este cum ne alegem tipul de periuță potrivit pentru noi?
În ceea ce privește copiii, periuțele de dinți sunt pe etape de vârstă, în funcție de mărimea cavității bucale și a dinților. De asemenea, periuțele pentru adulți sunt pe diferite mărimi. Trebuie să ne alegem periuța potrivită pentru mărimea deschiderii gurii și a dinților. Nu vorbim aici de mâner, ci de partea activă, cea cu mănunchiurile de peri. Dacă alegem o periuță prea mare, nu facem decât să ne chinuim și să rănim gingiile. În cazul alegerii unei periuțe de dinți prea mici, prelungim timpul periajului și riscăm apariția problemelor gingivale. De asemenea, trebuie să ținem cont și de duritatea perilor care alcătuiesc periuța. Sunt persoane care au gingii foarte sensibile, care sângerează cu ușurință, precum și dinți hipersensibili .Întâlnim și periuțe cu perii foarte duri. Acestea nu sunt indicate pentru periajul dentar .

Este recomandabil să folosești o periuță cu peri din nylon, pentru că aceștia sunt manufacturați în urma unor îndelungate experiențe, sunt făcuți astfel încât să se curețe foarte bine și foarte ușor și, în același timp, se usucă repede .Schimbă periuța de dinți o dată la trei luni!
Important!Mentalitatea noastră este foarte importantă!Un studiu arată că în România se folosește pastă de dinți pe an 1 tub/locuitor, ceea ce ne situează în coada listei la igiena orală. Controlul periodic trebuie făcut o dată pe an. Însă nu doar igiena ne ferește de probleme dentare, ci și alimentația este foarte importantă.

Alimentele care ne distrug dinții sunt:

•sucurile acidulate

Consumul de băuturi acidulate este foarte comun printre adolescenţi și tineri (mai crescut în rândul
băieţilor), în ciuda tuturor avertismentelor legate de efectele dăunătoare pe care acestea le au asupra
sănătăţii generale (obezitate, risc de diabet etc) și a sănătăţii dentare (eroziuni dentare, carii etc.).Băuturile carbogazoase afectează dinţii atât prin conţinutul de acizi (fosforic, citric și carbonic), cât și prin conţinutul foarte mare de zahăr, ce favorizează înmulţirea bacteriilor, care îl vor descompune apoi în acizi .Acizii scot calciul din smalţul dentar, făcându-l poros și
favorizând apariţia sensibilităţii dentare, colorarea dinţilor, tocirea mai rapidă și, mai ales, creșterea
numărului de carii.

•dulciurile
Toată lumea știe că prea mult zahăr în alimentație poate duce la degradarea dinților, dar puțini știu exact cum se întâmplă acest lucru. Nu zahărul este cel care dăunează, ci mai degrabă zahărul combinat cu alte alimente nesănătoase .Dinții tăi sunt atacați în permanență de acizi, dar vestea bună este că, procesul natural de remineralizare întărește dinții din nou – iar saliva ta este un jucător cheie. Tocmai de aceea este necesar să consumi cât mai multă apă. Saliva conține minerale precum calciu și fosfați, care ajută la repararea dinților.

B.Prevenția Dentară Și Controlul Stomatologic

Periodic
Prevenția Dentară=Ceea ce putem face pentru a preveni afecțiunile dentare. Foarte important este când venim prima dată la medicul dentist. La copii cel mai important este să aibe încredere în medic, de aceea trebuie aduși de la vârste fragede.

Cum câștigăm încrederea copiilor ?
-le facem cunoscut mediul
-să vadă ce presupune un cabinet
-să ne jucăm cu ei
-povestim cu aceștia
-încercând să-i aducem în cabinet
-făcându-le cunoștință cu medicul

Pentru prevenția dentară există mai mulți pași:
Pasul 1 : Cunoașterea de la început a ceea ce
presupune medicina dentară și cum se realizează ea
Pasul 2 : Realizarea controalelor periodice
Pasul 3 : Igiena orală
Pasul 4 : Alimentația adecvată

C. Frica De Dentist

Această frică apare în copilărie sau în adolescență .Frica de dentist a apărut în trecut din
cauza lipsei de tehnologie inovativă pentru a diminua durerea .Pe atunci stomatologia era mult mai dură bădărană" , nepermițând prea multe, însă cu timpul aceasta s-a dezvoltat.
Această frică poate apărea și din cauza traumelor apărute în primele ședințe alături de medic, acesta
fiind forțat atât de medic cât și de părinți să stea cuminte, el nefiind obișnuit nici cu medicul, dar nici cu spațiul, astfel instalându-se o anumită frică, de aceea trebuie prima dată  ca medicul să capete încrederea copilului. Încrederea se câștigă cu foarte multă răbdare, pentru a putea comunica și coopera cu pacientul .Mulți dintre noi avem așa zisa "frică de dentist" din cauza fobiei de ace. În trecut efectul anestezicelor era foarte slab, diluat, acestea neputând să anestezieze locul și să diminueze durerea. Acum substanțele anestezice sunt mult mai concentrate, puterea de a anestezie locul și de a nu simți durerea fiind mult mai mare.

Durerea diferă în funcție de fiecare persoană, fiecare dintre noi simțind durerea în mod diferit, datorită pragului de sensibilitate.

D. Ortodonția 

Din ce în ce mai multă lume își dorește dinţii albi, drepţi, deci un zâmbet cu care să se mândrească, un zâmbet care de altfel exprimă și sănătatea dentară.
Aici intervine medicul ortodont iar mai apoi aparatul dentar.

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este format din niște brackeţi, amplasaţi pe suprafaţa vestibulară, ce pot fi de metal (mai puţin estetică dar cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului), sau de ceramică (foarte estetici, de culoarea dinţilor). Prin mijlocul acestor brackeţi trece un arc metalic fixat prin intermediul unor legături. Și pentru că igiena aparatului dentar trebuie întreţinută în fiecare zi, învaţă-ţi copilul să folosească periuţa electrică pentru
copii, iar pentru zonele greu accesibile îl poţi învăţa să utilizeze aţa dentară și periuța interdentară. Aparatul ortodontic fix este indicat pentru corectarea aspectului estetic și a ocluziei (mușcăturii), astfel că decizia de a începe acest tratament va aduce schimbări importante în viaţa oricărei persoane care se confruntă cu aceste probleme. Dacă este cazul, înainte de aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar, la recomandarea medicului specialist se poată efectua un detartraj și periaj profesional, precum și tratamentul cariilor. În unele cazuri poate fi nevoie chiar de extracţii dentare.
În ce situaţii am nevoie de aparat dentar ?

Iniţiativa de a purta acest aparat vă poate aparţine, dacă sesizaţi un aspect inestetic precum:
-dinţi înghesuiţi
-dinţi cu diverse spaţii între ei ; vezi si articolu „diastema” sau (strungăreața)
-dinţi rotiţi
-dinţi aliniaţi pe diverse niveluri (mai sus, mai jos), care nu se încadrează pe o linie armonioasă.

Care este vârsta potrivită ?

În general nu există limite de vârstă, copiii și adulţii beneficiază de acest tratament în egală măsură.
Totuși, este indicat ca prima vizită a unui copil la ortodont să se facă după erupţia tuturor dinţilor de
lapte, iar în cazul adulţilor, după erupţia molarilor de minte (uneori aceștia pot rămâne incluși).De cele mai multe ori, malocluziile copiilor între 8-12 ani se rezolvă cu ușurinţă cu aparate mobile, dar în cazul adolescenţilor și adulţilor aparatele fixe, cimentate pe dinţi sunt cele mai eficiente.

Cât trebuie purtat aparatul ?

Această perioadă diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată a tratamentului între 6 luni – 2 ani.
Pe parcursul purtări aparatului trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
-evitaţi alimentele dure, crocante (nuci, sâmburi,
seminţe, covrigi) sau cele din care trebuie să mușcaţi
(mere, morcovi)
-evitaţi alimentele lipicioase și guma de mestecat
-păstraţi o igienă orală impecabilă, pentru a preveni apariţia cariilor și a respiraţiei neplăcute
-brackeţii reţin foarte ușor resturi alimentare, de aceea
este indicat sa folosiţi periuţe speciale, interdentare, aţa și apa de gură

autor : Mariana Gorea